Podle státního zástupce Pavla Prygla byl obviněn jeden bývalý člen managementu firmy VOP CZ, mezi další dva obviněné patří zaměstnanci ministerstva obrany z někdejší Agentury pro nakládání s nepotřebným majetkem. Zbývajícím obviněným je příslušník armády. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí dva až osm let vězení, za zneužití pravomoci úřední osoby pět až 12 let vězení.

Oba trestné činy jsou podle Prygla posuzovány podle paragrafu, který říká, že podezřelí spáchali "značnou škodu". "Tyto osoby byly jako osoby obviněné také zadrženy a o podání případných návrhů na vzetí do vazby bude rozhodnuto po provedení prvotních procesních úkonů," doplnil Prygl na webu pražských vrchních žalobců.

Případ souvisí s obchodováním s vojenským materiálem, řekl ČTK mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Detektivové podle mluvčího ministerstva obrany Petra Medka vycházejí z poznatků, které jim předaly složky ministerstva.

Podle Hantáka policie na případu spolupracuje s vojenskou policií, která jí poskytla některé důležité informace. Trestní řízení dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze, které si vyhradilo právo o kauze informovat, dodal Hanták.

Kromě ministerstva obrany policie zasahovala u společnosti Excalibur Army, která obchoduje s vojenským materiálem. "Můžu potvrdit, že Policie České republiky dělala dnes úkony i v provozech firmy Excalibur Army. Víc v tuto chvíli nemohu říct," sdělil ČTK mluvčí společnosti Andrej Čírtek.

Podle neoficiálních informací by se vyšetřování mělo týkat odprodeje vojenského materiálu a náhradních dílů, pravděpodobně tankových motorů. Vojenské zpravodajství údajně začalo záležitost prošetřovat v březnu 2013. "Jelikož zjistilo závažné poznatky, předalo v srpnu 2013 případ orgánům činným v trestním řízení, tedy Vojenské policii a Policii ČR, a následně s nimi úzce spolupracovalo," sdělil ČTK informovaný zdroj. Aby prý nebylo mařeno vyšetřování, vedení ministerstva a armády nesáhlo k personálním změnám.

Podle serveru Aktuálně.cz policie šetří prodej tankových motorů, které měl původně Excalibur Army koupit za 30 milionů korun. Obchod ale na poslední chvíli zrušil tehdejší ministr obrany Vlastimil Picek a vypsal novou soutěž. Excalibur je pak koupil za 130 milionů.

Ministerstvo obrany i českou armádu trápí řada kauz z dřívějších let, ať už jde o nákup transportních letadel CASA, stíhaček Jas-39 Gripen, obrněných aut Pandur nebo armádních Tatrovek. Některé případy, jako třeba údajně předražený nákup transportních letadel CASA, vyšetřuje policie.