Podle halabské komise revolučních sil by měla dohoda obsahovat návrhy, které se nebudou týkat jenom města, ale nabídnou řešení celého syrského konfliktu. Opozice za hlavní podmínku pro jakoukoli dohodu požaduje záruky pro odstoupení prezidenta Bašára Asada a pro postavení syrských představitelů před soud za válečné zločiny.

Komise, kterou vede Chálid Húdža, oznámila, že de Misturovy návrhy "nepřinášejí řešení humanitární krize pro Syřany, kteří jsou vystaveni chemickým a dalším zakázaným zbraním".

De Mistura je už třetím zvláštním zmocněncem OSN pro Sýrii a na rozdíl od svých předchůdců, kteří usilovali o vyjednání dohody mezi Damaškem a opozicí, se soustředil na dílčí cíle. Prohlásil, že chce vyjednat lokální příměří, která umožní dopravit k civilistům humanitární pomoc a otevřou cestu k širší dohodě o klidu zbraní.

První z těchto lokalit měl být Halab, což byla hospodářská metropole Sýrie. Od léta 2012 je rozdělená na dvě části - zatímco západní čtvrti kontroluje vláda, východní jsou v rukou opozice. Asad už začátkem února souhlasil s příměřím, které by mělo platit aspoň šest týdnů.

Opozice ale zřejmě přestala de Misturovi důvěřovat, protože 13. února ve Vídni prohlásil, že je nutné s Asadem počítat jako s účastníkem řešení syrské krize. Opozice staví na obsahu minulých kol mírových jednání, v nichž trvala na tom, že Asad musí odstoupit a že vedením Sýrie se ujme přechodná vláda.

Boje v Sýrii pokračují asi 50 kilometrů jižně od Damašku, na rozhraní provincií Dará, Kunajtra a Damašek. Syrská armáda a spojenecký libanonský Hizballáh tam bojují proti opozici z fronty An-Nusra, která obsadila strategické kopce. Syrští Kurdové bojují stále v blízkosti severosyrského Kobani s organizací Islámský stát (IS) a získali už skoro 300 ze 350 vesnic v okolí tohoto pohraničního kurdského města. IS o víkendu pustil na svobodu 19 z více než 200 syrských křesťanů, které zajal minulý týden v provincii Hasaká. Skupina byla podle agentury AFP propuštěna za výkupné a je už ve městě Hasaká.