"Víme toho hodně o dohodě, která se chystá. Podle nás je to špatná dohoda," řekl podle agentury AFP člen delegace izraelského premiéra po příletu do USA. Připravovaná dohoda Barackovou vládou podle předsedy izraelského kabinetu nezabrání tomu, aby Teherán vyrobil atomovou bombu.

Velmoci se dohodu s Íránem snaží dojednat do 31. března. USA chtějí dohodu uzavřít za každou cenu, soudí AFP. Írán má v mezinárodní dohodě s USA, Ruskem, Čínou, Francií, Británií a Německem zaručit civilní povahu svého jaderného programu výměnou za odvolání mezinárodních sankcí proti Teheránu.

Perspektiva této historické dohody ale vyvolává nové ochlazení vztahů mezi izraelskými a americkými spojenci. Bílý dům je podle místních a zahraničních komentářů roztrpčen návštěvou Netanjahua v Kongresu. S Netanjahuem by se za jeho pobytu v USA neměl sejít žádný představitel americké vlády Baracka Obamy.

Netanjahu dostal pozvání do USA jen od předsedy Sněmovny reprezentantů, republikána Johna Boehnera. V Kongresu vystoupí v úterý. Dnes k Íránu promluví na konferenci Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC), který v USA již mnoho let prosazuje zájmy židovského státu.