"Z Thermalu odejdu koncem března. Myslím, že to lidé v Thermalu zvládnou i beze mne," řekl Pilz serveru iDNES.cz. Během několika měsíců se ve vedení hotelu vystřídají čtyři lidé. Pilz byl v jeho čele od ledna. Ministerstvo financí si od jeho nástupu slibovalo zlepšení ekonomické situace hotelu. Pilz uvedl, že za dobu jeho působení se změnila organizační struktura a všechny parametry tak, že to hotelu "předurčuje úspěšnou budoucnost."

Podle mluvčího ministerstva financí se nyní bude rozhodovat o dalším postupu. Hotel provozuje státní firma Thermal - F. Její vedení se měnilo loni několikrát. Nejprve byl v červnu z funkce generálního ředitele odvolán bývalý karlovarský primátor a později hejtman Josef Pavel (ODS). Ministerstvo financí také rozpustilo šestičlenné představenstvo a devítičlennou dozorčí radu společnosti. Úřad ovšem přistoupil k dalším změnám poté, co se zaměstnanci postavili proti tehdy jmenovanému řediteli Danielu Křováčkovi. Na konci července tak ministerstvo opět odvolalo celé představenstvo. Hotel pak z pověření řídil bývalý šéf karlovarského hotelu Savoy Westend Rudolf Mašata. Letos v lednu pak ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl do funkce Pilze.

Babiš už před časem řekl, že by bylo lepší, kdyby stát hotel prodal. Později ale prohlásil, se s prodejem v současnosti nepočítá. Pilz Thermal opouští v době, kdy se ministerstvo financí chystá vydražit pozemky nad hotelem s vyhlídkovou restaurací a bazénem, jehož provoz je ztrátový, připomněla ČT. Peníze z dražby mají být použité k další rekonstrukci objektu. Hotel sice podle výroční zprávy hospodařil v roce 2013 se ziskem 7,5 miliónu korun, Babiš ale v lednu řekl, že hotel je podinvestovaný a tržní hospodářství do něj ještě nepřišlo.

Karlovarský hotel Thermal, jeden ze symbolů města, byl postaven v letech 1967 až 1976. Tehdy mu ustoupila původní secesní zástavba z 19. století. Hotel nabízí kromě lázeňských služeb rozsáhlé kongresové centrum, které je každoročně zázemím Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.