Bezpečnostní manévry v Brémách vyvolalo údajně podezření vyšetřovatelů, že místní 39letý Libanonec nakoupil strojní a automatické zbraně, které se údajně chystal dál prodat. Tato domněnka se ale podle šéfa zemského rezortu vnitra Ulricha Mäurera nepotvrdila. "Jsme rádi, že jsme žádné zbraně nenašli," uvedl.

V noci na dnešek policie zatkla už druhého muže, ale stejně jako toho prvního, který skončil v cele v sobotu, ho už propustila. Ministerstvo vnitra dnes varovalo, že riziko útoků je nyní v celé zemi vysoké, zejména kvůli radikálům, kteří se do země vracejí ze Sýrie a Iráku.

V sobotu těžce ozbrojení policisté v Brémách hlídali zejména ta nejexponovanější místa - radnici, sídlo zemské vlády, nádraží či sídlo židovské obce. Policisté na těchto místech hlídkovali i dnes, podle mluvčí brémské policie jich ale bylo vzhledem ke klidnějšímu nedělnímu provozu méně.

Brémy, které jsou jednou ze 16 spolkových zemí, dostaly informace o potenciálně nebezpečných aktivitách extremistů od spolkových úřadů v pátek. Policie nesdělila žádné podrobnosti.

Brémy jsou považovány za baštu radikálních islamistů v Německu. Spolkový úřad pro ochranu ústavy tu prý dlouhodobě sleduje až 360 podezřelých. Přinejmenším 16 osob z Brém prý vyrazilo do Sýrie, aby se tam zapojilo do bojů v řadách organizace Islámský stát (IS). Čtyři z nich se do města už údajně vrátili.