Brabec získal 161 ze 186 odevzdaných hlasů, z nich devět nebylo platných. Stropnický zaostal za Brabcem o 20 hlasů. Oba ministři se předtím vzdali kandidatury na místopředsednické posty. Ke Komárkovi se přiklonila stovka delegátů.

Delegáti zvolili do předsednictva taky poslankyni Margitu Balaštíkovou (96 hlasů), předsedu jihlavské oblastní organizace Radka Popelku (120 hlasů) a náměstka pardubického primátora Jana Řehounka (109 hlasů). Místo v předsednictvu obhájil Radek Hloušek stejným ziskem jako Řehounek.

Do předsednictva kandidovala patnáctka lidí. Ve druhém a třetím kole delegáti rozhodovali mezi poslancem Ladislavem Oklešťkem a místostarostkou Chebu Danielou Seifertovou. Dost hlasů ale nedostali.

Brabec v roli moderátora sněmu pak nechal hlasovat o možnostech, jak postupovat dál. Optickou většinu, jak oznámil, získal návrh snížit počet členů předsednictva. V následném ostrém hlasování se pro ni vyslovilo 118 delegátů, tedy nadpoloviční většina. Dalšími variantami bylo vyhlášení nové volby se zcela novými kandidáty nebo nová volba bez tohoto omezení.

V čele ANO delegáti potvrdili zakladatele uskupení, miliardáře a ministra financí Andreje Babiše. Dostal sto procent platných hlasů. Jeho prvním místopředsedou se stal šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Řadovými místopředsedy sněm zvolil brněnského primátora Petra Vokřála, místopředsedkyni Sněmovny Jaroslavu Jermanovou, pražskou šéfku hnutí Radmilu Kleslovou a poslance Jana Volného.

Hnutí nemělo do nynější volby ani jednoho místopředsedu. V uplynulém období čtyři rezignovali, objevovala se zdůvodnění poukazující na údajnou nedemokratičnost hnutí. Loni složila funkci první místopředsedkyně Věra Jourová, když se stala eurokomisařkou.

Hlasováním o snížení počtu členů předsednictva dnešní jednání sněmu skončilo. Bude pokračovat v neděli schvalováním úprav stanov a zprávami ministrů o jejich činnosti a dalších představitelů hnutí o práci ve Sněmovně, v Evropském parlamentu a o koaliční spolupráci.