Kromě svého kmenového území na severovýchodě Nigérie milice Boko Haram v posledních měsících zesílily své útoky také na příhraniční oblasti Kamerunu a Nigeru. Dnešním pochodem v kamerunské metropoli chtěli účastníci podle organizátora akce Guibala Gatamy vyjádřit mimo jiné podporu chystané mezinárodní misi proti islamistům, které se bude kromě Nigérie a Kamerunu účastnit také Niger, Čad a Benin. "Jsem si jistý, že Boko Haram pochopí, že lid stoji sjednocen proti nim," řekl Gatama.

Další z organizátorů akce Ndi Eugene Ndi uvedl, že protestní pochod má i preventivní charakter. Měl by prý odradit mladé lidi od toho, aby se k Boko Haram připojili.

V 25 kamerunských věznicích je podle nedávné vládní zprávy zhruba 30.000 lidí, které armáda zadržela kvůli podezření z členství v milicích Boko Haram.

V Maiduguri, metropoli severonigerijského státu Borno, se mezitím sebevražedná atentátnice odpálila při nastupování do autobusu a zabila přitom sebe, svou údajnou pomocnici a dva další lidi. Při třech podobných útocích na autobusových nádražích tento týden zahynulo přes 50 lidí.

Před útoky radikálních islamistů z Boko Haram, která se snaží na severovýchodě Nigérie vytvořit stát s přísnými islámskými pravidly, prchlo ze svých domovů podle místních úřadů od roku 2009 asi 3,2 milionu lidí. Zhruba polovina z nich žije v nuzných podmínkách v táborech v Nigérii, druhá polovina v Nigeru, Čadu a Kamerunu. Při útocích islamistů za posledních šest let zahynulo asi 13.000 lidí.