Vraždu důrazně odsoudil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Musí být řádně vyšetřena a viníci potrestáni," uvedl v prohlášení. Podle Sobotky byl Němcov jednou z nejvýraznějších postav ruského politického dění posledních dvou desítek let a významným zastáncem demokratických hodnot a ochrany lidských práv.

Ruská policie uvedla, že neznámý útočník střelil Němcova čtyřikrát do zad. Rány vyšly z auta, které kolem politika projíždělo ve chvíli, kdy přecházel Velký kamenný most naproti Kremlu. Vražda se podle tamního ministerstva vnitra stala krátce před páteční půlnocí moskevského času (kolem pátečních 22:00 SEČ).

Němcov byl ostrý kritik ruského prezidenta Vladimíra Putina. Napadal neefektivitu vlády, bující korupci a politiku Kremlu na Ukrajině, která dovedla vztahy mezi Ruskem a západními zeměmi na nejhorší úroveň od konce studené války. Kreml označil vraždu spáchanou jen pár kroků od sídla státní moci za provokaci. Putin podle svého mluvčího vraždu odsoudil a uvedl, že mohla být spáchána na objednávku. Ruský prezident také nařídil bezpečnostním složkám vyšetření případu, hodlá na něj osobně dohlédnout.

Němcovovo zavraždění odsoudila řada zahraničních politiků, například americký prezident Barack Obama ve zveřejněném prohlášení vyzval ruskou vládu, aby uskutečnila "rychlé, nestranné a transparentní" vyšetřování s cílem přivést pachatele před soud. Zástupci ruské opozice se vesměs domnívají, že šlo o politicky motivovanou vraždu.

Smrt Němcova přišla před plánovaným nedělním protestem proti Putinově vládě. Místo něj se bude konat smuteční pochod za zavražděného opozičního politika Borise, který moskevská radnice povolila.