Právě o nich se hned na úvod sněmu zmínil Babiš. Dělení na levici a pravici je přežité, třeba jsou činy, uvedl. Babiš v úvodním slovu řekl, že vedle volby vedení je cílem sjezdu také připomenout program a základní myšlenky hnutí. "My máme program," prohlásil v narážce na časté kritiky, že ho hnutí postrádá. Zároveň podotkl, že důležitější než dělení na pravici a levici, je řešení konkrétních problémů. "Já to dělám celý život a my všichni chceme řešit problémy naší země," podotkl. Myslí si také, že by Česko asi potřebovalo většinový volební systém.

Sněm ANO, kterého se má účastnit na 190 delegátů, začal pětiminutovou pauzou kvůli technické závadě. Pokračoval pak volbou předsedajících sněmu, kterými se stali ministr životního prostředí Richard Brabec a místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová, a dalších orgánů sněmu.

"Očekávám, že po tomto sněmu bude hnutí posíleno, bude jednotné, že si tady vydiskutujeme názory, kam hnutí směřovat," řekl ČTK ještě před zahájením sněmu šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Faltýnek je favoritem ve volbě prvního místopředsedy. Stejně jako Babiš prý nechce dělit programová řešení na pravá a levá, ale dobrá a špatná. Nesouhlasí ani s informacemi o tom, že se hnutí dělí na známé tváře a lidi kolem holdingu Agrofert, jenž Babiš vlastní. "Když se diskutuje v poslaneckém klubu, je logické, že nepanuje jednotný názor. Když se přijme většinově usnesení, měli bychom ho ctít," podotkl Faltýnek.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) očekává od sněmu víc než volbu vedení. Vnímá jej jako šanci zahájit další etapu ANO ohledně zpřesňování programových východisek i struktury. Stropnický uvedl, že se teprve rozhodne o tom, zda bude kandidovat do užšího vedení hnutí. "Rád bych se nějakým způsobem na tom podílel. Pro ministra je nevýhodné, aby byl zapouzdřený na resortu a od hnutí se odtrhl," řekl. Kandidaturu do místopředsednických postů podle dnešní Mladé fronty Dnes vzdal ministr životního prostředí Richard Brabec. Chce se dostat jen do předsednictva.

Na řadové místopředsedy regiony nominovaly celkem 13 lidí. Jsou mezi nimi i Babišova blízká spolupracovnice a šéfka pražské organizace ANO Radmila Kleslová a místopředsedkyně Sněmovny Jermanová. Volby začnou v podvečer a očekává se, že se protáhnou do noci. K programu by se delegáti sněmu měli dostat v neděli v bloku, v němž budou ministři za ANO referovat o činnosti. Sněm se koná v Centru pohybové medicíny v Praze na Chodově, tedy budově, kterou Babiš vlastní. Novináři se přímo do jednacího sálu ani do kuloárů prakticky nedostanou, prostory hlídá ochranka. Jednání mohou sledovat na obrazovkách nebo z části balkonu v patře.