Neznámí pachatelé, kteří v pátek z kolemjedoucího auta zastřelili Němcova, podle mluvčího vyšetřovatelů Vladimira Markina vypálili z jedoucího vozu "nejméně sedm či osm ran"; čtyři z nich Němcova zasáhly.

Na případ jsou podle agentury Interfax nasazeni nejzkušenější kriminalisté, kteří vyslýchají očité svědky, prozkoumávají místo činu, vyhodnocují nalezené nábojnice a pátrají po autech zachycených v době vraždy pouličními kamerami. Vyšetřovatelé podle serveru newsru.com prohledávají také Němcovův byt a počítač.

"Posuzujeme všechny verze, včetně nájemné vraždy," podotkla moskevská vyšetřovatelka Julija Ivanovová.

Němcov se podle mluvčí ministerstva vnitra Jeleny Alexejevové stal terčem palby v okamžiku, kdy se procházel s nejmenovanou Ukrajinkou. Dívka, kterou se snaží vyslechnout vyšetřovatelé, je zřejmě v péči psychologů.

Před vraždou údajně Němcov s dívkou večeřel naproti Kreml ve známém obchodním domu GUM, a dvojice zřejmě byla sledována během následující procházky přes Rudé náměstí a most přes řeku Moskvu, kde následoval útok.

Podle advokáta pozůstalých Vadima Prochorova se Němcov stal v posledních dnech terčem výhružek na sociálních sítích. Ty však podle nejmenovaného policisty mohly pramenit "ze žárlivosti".

Vyšetřovatelé údajně také zkoumají verze, zda vražda nemohla souviset s Němcovovým podnikáním, působením v Jaroslavli, kde byl zvolen poslancem oblastního sněmu, anebo nějakou osobní nenávistí.

"Je ještě brzy na nějaké závěry, ale se stoprocentní jistotou lze říci, že je to provokace," prohlásil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Známý odpůrce režimu byl zavražděn před nedělní opoziční demonstrací a ovzduší i tak kypí vášněmi kvůli konfliktu na Ukrajině. I Putin podle Peskova poznamenal, že "tento krutý zločin má všechny známky nájemné vraždy a má mimořádně provokační charakter".

Sám Němcov ale pro Kreml nepředstavoval žádnou politickou hrozbu; oproti prezidentově rekordní oblibě byla Němcovova popularita jako politika "na úrovni statisticky průměrného občana", podotkl Peskov.

Podobně i další prokremelští politici odhadují, že "cynická vražda" věhlasného opozičníka "má za cíl destabilizovat společnost", jak prohlásil šéf vládních poslanců Vladimir Vasiljev.

Němcov byl ostrý kritik Putina. Napadal neefektivnost vlády, bující korupci a politiku Kremlu na Ukrajině, která dovedla vztahy mezi Ruskem a západními zeměmi na nejhorší úroveň od konce studené války.

Zabití Němcova odsoudil americký prezident Barack Obama. Ve zveřejněném prohlášení vyzval ruskou vládu, aby uskutečnila "rychlé, nestranné a transparentní" vyšetřování s cílem přivést pachatele před soud. Obama a Němcov se setkali v Moskvě v roce 2009.

Německá kancléřka Angela Merkelová se cítí "otřesena podlou vraždou" kritika ruské vlády. Vyzvala prezidenta Putina, aby se postaral o vyšetření zločinu a potrestání pachatelů. "Hnusnou vraždu odvážného a neúnavného obránce demokracie" odsoudil francouzský prezident François Hollande.

Ukrajinského prezidenta Petra Porošenka zabití Němcova šokovalo. "Ruský vlastenec a zároveň přítel Ukrajiny. Tak nám zůstane v paměti," poznamenal premiér Arsenij Jaceňuk.

"(...) kritika je v Rusku životu nebezpečná," prohlásil jeden z nejmladších ruských opozičních předáku Ilja Jašin. Podle dalšího opozičního aktivisty Vladimira Milova za útokem mohli stát i nacionalisté ovlivnění kremelskou propagandou.

Němcov býval místopředsedou vlády v 90. letech. Jeden čas byl považován za možného nástupce bývalého prezidenta Borise Jelcina. Po zvolení Putina prezidentem v roce 2000 se stal Němcov jedním z nejhlasitějších kritiků jeho vlády. Pomáhal organizovat pouliční protesty a psal o korupci státních úředníků.