"Nebudu říkat obsah do detailů, v první řadě s ním chceme seznámit zastupitele," řekla na tiskové konferenci po jednání rady primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Koaliční smlouvu podepsaly strany v polovině listopadu, má necelé dvě strany. Její přílohou je čtyřstránková dohoda o programové shodě, která v bodech stanoví hlavní témata, která má obsahovat i programové prohlášení. Dohoda obsahuje 11 témat - otevřené vedení města, doprava, životní prostředí, rozvoj města a územní plán, infrastruktura, kultura, sociální a zdravotní péče, bydlení, školství, sport a bezpečnost.

Většina bodů je obecných, z konkrétních opatření se strany shodly například na výstavbě metra D, propojení oblasti u hlavního nádraží s Vinohrady či zlevnění roční jízdenky na MHD, které dnes rada schválila. Domluvily se i posílení pozice městských částí v rámci Prahy, na nulové toleranci hazardu v Praze, dokončení transformace divadel, architektonických soutěžích na veřejné stavby a na přísnější ochraně nezastavěných území.

Koalice už utrpěla i první trhliny. Podle ANO a ČSSD porušil náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice) koaliční smlouvu tím, že v lednu nehlasoval pro koaliční návrh na vypsání tendru na svoz odpadu. Koalice, která má v Praze těsnou většinu, kvůli tomu vstoupila do dohodovacího řízení.

Řízení může kterýkoli partner vyvolat v případě dlouhodobých neshod uvnitř koalice. Po čtyřech týdnech pak může jednostranně vypovědět koaliční smlouvu.

Hnutí ANO má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů. Při rozhodování o desetiletém tendru na svoz odpadu, pro který Stropnický jako jediný člen koalice nezdvihl ruku, zachránila koalici nezařazená zastupitelka Monika Krobová Hášová, která v prosinci loňského roku opustila klub TOP 09. Byla se už také představit na klubu ANO, zatím do něj ale nevstoupila.