Postupné snížení vrcholných funkcí bylo jedním z největších požadavků jednoho ze zakladatelů AfD Bernda Luckeho. Ten chce, aby bylo mladé politické uskupení profesionálnější. Má přitom šanci stát se příštím předsedou strany.

"Profesionalizace...federálního vedení strany je nezbytná," hřímal Lucke podle agentury AFP před 1700 účastníky kongresu. "Nejsme kuželkářský klub nebo spolek chovatelů králíků," prohlásil mimo jiné. "Jak stranické vedení během posledních dvou let pracovalo? Odpovím jedním slovem: fušeřina. Takhle nemůžeme pokračovat," prohlásil také.

Lucke už na počátku roku předložil návrh na změnu stanov, podle něhož by se měl počet předsedů AfD snížit ze tří na jednoho. Zdůvodňoval to snahou o větší akceschopnost strany. Zbývající dva spolupředsedové Frauke Petryová a Konrad Adam proti návrhu protestovali, podle nich se Lucke snažil pouze získat víc moci pro sebe.

Podle kompromisního návrhu se změna odehraje postupně: v dubnu se počet předsedů sníží ze tří na dva a v prosinci na jednoho. O tom, kdo stranu nakonec povede, se bude hlasovat později během roku.

Luckeho návrhy na změnu několika vnitrostranických pravidel - včetně návrhu na snížení počtu předsedů do konce roku na jednoho - podpořilo 1001 z 1473 delegátů. Jen těsně tak získaly potřebnou minimálně dvoutřetinovou podporu. Lucke označil výsledek za konstruktivní.

Napětí mezi Luckem a Petryovou bylo zosobněním programového sporu v AfD. Lucke je stoupencem převážně ekonomického programu, na němž strana před dvěma lety vznikla a který se zaměřuje na kritiku společné evropské měny. Petryová naopak oslovuje nespokojené Němce i populistickými tématy, jako je tvrdší přístup k přistěhovalcům. Podobná témata přitom zastupuje hnutí Pegida, které především v Drážďanech pořádá pravidelné protiislámské demonstrace s desetitisícovou účastí.

Před místem konání kongresu dnes proti AfD bouřlivě protestovalo zhruba 3500 lidí, kteří AfD obviňují, že koketuje s krajní pravicí. Proti nim naopak vystoupila skupina sympatizantů AfD, která z balkonu zazpívala německou hymnu.

Německá kancléřka Angela Merkelová a její křesťanští demokraté doufají, že AfD vnitřními spory sama sebe poškodí. Kvůli obnovenému napětí v eurozóně ale rostou šance AfD na zisk křesel v únorových zemských volbách v Hamburku, podotkl Reuters.