Na místo prvního místopředsedy mají sice nominaci i tři ženy, místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová, předsedkyně pražské organizace Radmila Kleslová a ode dneška také místostarostka Hlučína na Opavsku Blanka Kotrlová, předpokládá se ale, že svedou boj spíše o řadové místopředsedkyně. Podle některých médií má šance především Kleslová, která s Babišem spolupracovala už v Agrofertu.

Zatímco mnozí kandidáti na místopředsedy mají nominace především ze svých domovských regionů, Kleslovou navrhla i zlínská organizace. V jejím čele stojí Pavel Pustějovský, výrobní ředitel firmy DEZA, která je součástí Babišovy skupiny Agrofert.

Na křesla místopředsedů krajské organizace navrhly rovněž místopředsedu sněmovního rozpočtového výboru Jana Volného, šéfa hospodářského výboru Ivana Pilného, poslankyni Radku Maxovou, nynějšího člena předsednictva a poslance Ladislava Okleštěka či šéfa sněmovního volebního výboru Martina Komárka. Nominaci mají i dva ministři, a to ministr životního prostředí Richard Brabec a ministr obrany Martin Stropnický, kterého by brněnská organizace ráda viděla i ve funkci prvního místopředsedy. Dnešní jihomoravský sněm ANO však doporučil do této funkce Jaroslava Faltýnka. Do funkce řadového místopředsedy, popřípadě jen člena předsednictva, pak dnes moravskoslezské ANO nominovalo šéfa karvinské organizace Josefa Bělicu a jihomoravské hnutí ANO brněnského primátora Petra Vokřála.

Babiš, který hnutí na konci roku 2011 založil a dodnes je hlavní tváří a osobností ANO, má zatím na předsednické místo podporu ze všech regionů. Pravděpodobně nebude mít protikandidáta. O tom, koho by chtěl ve vedení ANO, nechce příliš mluvit. Před časem ČTK řekl, že by v předsednictvu měli být lidé, kteří se na úspěchu a práci v hnutí podílejí. Podle některých zástupců ANO by zase v předsednictvu mělo mít své zástupce co nejvíce krajských organizací.

O tom, jak bude vypadat nové vedení ANO, rozhodnout delegáti celostátního sněmu na přelomu února a března. Vládní hnutí má přes 2500 členů. Ve srovnání s koaličními stranami ale ANO stále patří k uskupením s menší členskou základnou, ČSSD i lidovci registrují dlouhodobě více než 20.000 členů.

Statutárním orgánem hnutí ANO je předsednictvo, které kromě předsedy tvoří první místopředseda, až čtyři další místopředsedové a maximálně osm řadových členů předsednictva. Vládní hnutí však nyní nemá žádného místopředsedu. Čtyři místopředsedové, kteří byli zvoleni na sněmu v březnu 2013, rezignovali záhy po sněmu a jejich místa nebyla obsazena. Na podzim post první místopředsedkyně opustila Věra Jourová, která se stala členkou Evropské komise.