"Únor jako celek by měl byt teplotně podprůměrný," uvedli meteorologové. Růst budou podle výhledu postupně během měsíce i noční teploty. V příštím týdnu by se ještě měly pohybovat mezi minus osmi a šesti stupni Celsia, v posledním únorovém týdnu by mělo být v noci průměrně kolem minus tří stupňů.

Podle meteorologů je větší pravděpodobnost, že únor bude srážkové nadprůměrný. Víc srážek, než je v únoru běžné, by mělo spadnout hlavně v příštím týdnu. "V dalších týdnech lze očekávat období s relativně menším množstvím srážek, která budou střídána srážkově bohatšími obdobími," uvedl ČHMÚ.

Dlouhodobá průměrná teplota pro příští čtyři týdny je podle meteorologů minus 0,1 stupně Celsia. Nejteplejší bylo toto období v roce 1998 s průměrem 5,3 stupně. Naopak nejchladněji bylo v roce 1956, kdy průměr činil minus 9,5 stupně Celsia.

Srážek v období od 2. února do 1. března spadlo průměrně mezi 31 a 44 milimetry. Nejméně jich bylo v roce 2003, a to pouhých sedm milimetrů, naopak nejvíce v roce 1970 s úhrnem 87 milimetrů.

Dlouhodobý výhled nepostihuje všechny možné odchylky od nejpravděpodobnějšího vývoje počasí, ale vyjadřuje jen očekávaný trend ve vývoji počasí, upozorňuje opakovaně ČHMÚ.