Německý ministr financí Wolfgang Schäuble varoval Atény, aby nehnaly věci v rámci své vyjednávací taktiky na ostří nože. Upozornil, že dohodnutá pravidla se musejí dodržovat a že důvěra a spolehlivost jsou základním předpokladem pro to, aby Řecko těžilo z dalších solidárních kroků, upozornila agentura DPA.

"Nelze se s námi o to přít a hlavně není snadné nás vydírat," upozornil Schäuble.

"Diskuse o ořezání dluhů nebo o dluhové konferenci je odtržená od reality," doplnil svého šéfa mluvčí německého ministerstva financí Martin Jäger.

"Jsou tady jasná pravidla a my máme zákonné úmluvy o podmínkách poskytování evropské úvěrové pomoci. Když Řecko tyto podmínky nepřijme, pak si musí hledat zdroje na kapitálovém trhu," varoval mluvčí německých vládních konzervativců pro otázky rozpočtu Norbert Barthle v rozhovoru pro sobotní vydání listu Handelsblatt.

Svůj postoj k požadavkům nové řecké vlády dnes ladí kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Hollandem na neformální schůzce ve Štrasburku. Oba politiky pozval předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Nečeká se, že by účastníci setkání o výsledcích jednání hovořili s novináři.

Také portugalský premiér Pedro Passos Coelho se dnes postavil proti myšlence uspořádat evropskou konferenci, na níž by se opětovně projednal řecký dluh. "Nepodpořím žádnou konferenci, která by byla navržena pro zrušení nebo restrukturalizaci dluhu. Bylo by to proti zájmům Portugalska a Portugalců," podotkl.

Mluvčí amerického prezidenta Baracka Obamy dnes uvedl, že USA budou nadále úzce spolupracovat s novou řeckou vládou a s dalšími evropskými státy na hledání řešení vzájemných sporů, které by pomohlo zlepšit vývoj řeckého hospodářství.

Snížení řeckého dluhu drženého veřejnými věřiteli o polovinu dnes naopak podle agentury AFP doporučil vysoký představitel banky Lazard, která do roku 2012 poskytovala vládě v Aténách poradenství v této věci. "Tato restrukturalizace je naprosto nezbytná," řekl podle AFP viceprezident francouzskoamerické banky Lazard pro Evropu Matthieu Pigasse.

Připomněl, že v roce 2012 byl restrukturalizován pouze dluh držený soukromými věřiteli, a nikoli ten, který má země u Evropské unie a MMF. Ve veřejných rukou je podle něj zhruba 75 procent řeckého dluhu, který nyní dosahuje zhruba 320 miliard eur. Kdyby se veřejný dluh snížil o polovinu, umožnilo by to dostat se na "přijatelný" podíl dluhu k výkonu řecké ekonomiky, tedy na zhruba 100 až 120 procent HDP oproti současným 170 procentům HDP, citovala bankéře AFP.

Rozpočtová kancelář řeckého parlamentu, která vydává čtvrtletní doporučení zákonodárcům, dnes varovala, že zemi hrozí, že nebude moci plnit své dluhové závazky, pokud se brzy nedohodne s věřiteli. Příští splátka dluhů se musí uskutečnit v březnu.

Akcie na aténské burze cenných papírů zaznamenaly dnes ztrátu 1,6 procenta a uzavřely tak celkovou ztrátu za tento týden na 13 procentech. Úroková sazba u tříletých dluhopisů vyletěla na 19,3 procenta.