Ředitel vývozní společnosti UNIS-Group Suvad Osmanagić dnes podle agentury prohlásil, že tito politici vážně poškodili celý průmysl - způsobili nejen finanční škody, ale také ztráty pracovních míst. Proto proti nim podal stížnost na zneužití úřadu.

Rusko ve čtvrtek Bosnu varovalo, aby nedodávala Ukrajině zbraně. Osmanagić ale tvrdí, že kontrakt je legální, protože Ukrajina není na žádném mezinárodním seznamu zemí, jimž je zakázáno dodávat zbraně. Navíc všechny požadované bosenské instituce se už ke kontraktu vyjádřily. Osmanagić proto ministry obvinil, že podlehli nátlaku Ruska.

Ministerstvo obchodu ale v reakci vydalo prohlášení, v němž uvedlo, že se "vzhledem k současným zahraničněpolitickým událostem" rozhodlo před povolením tohoto exportu na Ukrajinu požádat o vyjádření předsednictvo Bosny a Hercegoviny. Souhlas tohoto formálně nejvyššího výkonného orgánu státní moci lze ale stěží očekávat.

Tříčlenné předsednictvo totiž tvoří zástupci tří hlavních bosenských národností - Bosňáků (dříve Muslimů), Srbů a Chorvatů a představitel Srbů Mladen Ivanić už dal najevo, že tento obchod nepodpoří. "Dokud to nebude mít silnou mezinárodní podporu, jsem proti dodávkám zbraní do zemí zapojených do konfliktů," prohlásil.

Srby pojí s Ruskem tradičně přátelské vztahy. Moskva za nimi v zásadě stála během válek, které provázely rozpad bývalé Jugoslávie, a podporuje Bělehrad v odmítání nezávislosti Kosova. Srbsko se na druhé straně nechce připojit k západním sankcím vůči Rusku kvůli jeho roli v ukrajinské krizi.

Na základě zmíněného kontraktu měla podle AP společnost UNIS-Group dodat 300 tun munice ukrajinskému ministerstvu vnitra.