Podle ministra je hotel silně podinvestovaný. "Tržní hospodářství sem ještě nepřišlo," řekl dnes po prohlídce hotelu. Bazén je podle Babiše ztrátový a pro hotel není významný. "Bylo by dobré ho prodat třeba nějakému šejkovi a za jeho peníze by se mohlo investovat," řekl Babiš.

Venkovní termální bazén hotelu Thermal je jedním ze symbolů současných Karlových Varů. Byl postaven na skále nad hotelem v 70. letech minulého století. Bazén je 50 metrů dlouhý, 16 metrů široký. Jeho hloubka se pohybuje od jednoho do 4,5 metru. Třetina vody v bazénu je minerální. Bazén býval v provozu i přes zimu a jeho návštěvníci si mohli užít teplé vody i v mrazech. Od roku 2012 je kvůli úsporám v zimě uzavřen.

Přitom odhad loňského hospodaření hotelu je 15 milionů korun zisku. Plán na letošní rok je 30 milionů korun. Hotel Thermal v roce 2013 podle účetní uzávěrky dosáhl zisku před zdaněním ve výši 9,23 milionu korun. Tržby v roce 2013 byly 216,6 milionu. Proti roku 2012 to by nárůst zhruba o 12 milionů korun.

Nový ředitel vzešel z výběrového řízení, do kterého se přihlásilo 17 uchazečů. Pilz byl od roku 2005 do poloviny loňského roku generálním ředitelem Health Spa Piešťany. Na starost měl 11 lázeňských hotelů v Piešťanech a Smrdákách. Vystudoval management cestovního ruchu na vídeňské univerzitě. Zastával manažerské posty například ve vídeňském hotelu Penta či v pražských hotelech Grand Hotel Bohemia nebo International, kde byl i generálním ředitelem.

Vedení státní firmy Thermal - F se měnilo loni několikrát. Nejprve byl v červnu z funkce generálního ředitele odvolán bývalý karlovarský primátor a později hejtman Josef Pavel (ODS). Ministerstvo financí také rozpustilo šestičlenné představenstvo a devítičlennou dozorčí radu společnosti. Úřad ovšem přistoupil k dalším změnám poté, co se zaměstnanci postavili proti tehdy jmenovanému řediteli Danielu Křováčkovi.

Na konci července tak ministerstvo opět odvolalo celé představenstvo. Hotel z pověření řídil bývalý šéf karlovarského hotelu Savoy Westend Rudolf Mašata.

Lázeňský hotel Thermal byl postaven v letech 1967 až 1976. Tehdy mu ustoupila původní secesní zástavba z 19. století. Hotel nabízí kromě lázeňských služeb rozsáhlé kongresové centrum, které je každoročně zázemím Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.