"Situace zůstává napjatá. Během uplynulých 24 hodin teroristé ostřelovali pozice našich sil ve 103 případech," uvedlo armádní velení. Separatisté prý do bojů nasadili kromě ručních zbraní i dělostřelectvo, minomety, raketomety a tanky. Válčilo se u strategicky situovaného města Debalceve i na přístupech k důležitému přístavu Mariupol.

"Příslušníci ozbrojených sil ale pevně stojí na svých pozicích a útoky odrážejí," zdůraznilo armádní komuniké.

Armádní mluvčí Andrij Lysenko před novináři upřesnil, že v bojích se separatisty na východě země během uplynulých 24 hodin padlo pět ukrajinských vojáků, dalších 29 utrpělo zranění.

Naopak podle jednoho z velitelů doněckých separatistů Eduarda Basurina se rebelům podařilo "plně ovládnout" důležitou silnici mezi Debalcevem a městem Artemivsk, kterou armáda používala ke zásobování svých jednotek.

Týž úspěch ale Basurin ohlásil už ve středu.

Dnes rovněž ujistil, že povstalecká domobrana a lidové milice úspěšně odrazily všechny ukrajinské útoky, a to včetně tankového útoku u Doněcka. "Protivník byl vržen zpět na výchozí pozice," řekl podle serveru Novorossija a dodal, že povstalci pronikli až k výšinám u městečka Mykolajivka, ležícím asi 40 kilometrů jižně od Doněcka.

Situace v oblasti Donbasu, bohužel, zůstává krajně napjatá. Naši vojáci odrážejí útoky po celé frontové linii," uvedl ukrajinský prezident Porošenko. Současně ujistil, že Kyjev podniká dodatečná opatření, aby obranné linie posílil. "Ambice a chuť agresora přesahují rozměry Ukrajiny," varoval ve zmínce o nápadu některých ruských poslanců odsoudit pohlcení východního Německa spolkovou republikou jako "anexi".