"Jsem Kendži Goto. Toto je audionahrávka, o níž mi řekli, abych vám poslal. Pokud Sadžída Rišávíová nebude 29. ledna do západu slunce podle času v (severoiráckém) Mosulu připravena na turecké hranici k výměně za můj život, jordánský pilot Maáz Kasásba bude okamžitě zabit," říká hlas. Nahrávka se dnes objevila na serveru YouTube, japonská vláda její pravost začala ihned ověřovat.

Jak uvedl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga, experti videozáznam stále zkoumají, nicméně "na základě všech shromážděných informací si myslíme, že existuje vysoká pravděpodobnost, že hlas patří panu Gotoovi". Sedmačtyřicetiletý japonský novinář a dokumentarista odjel do Sýrie loni v říjnu. Údajně se chtěl pokusit vyjednat propuštění Haruny Jukawy, dalšího Japonce drženého islamisty. Gotoova rodina již několikrát v emotivních prohlášeních vyzvala japonskou vládu, aby zajistila novinářovo propuštění a návrat domů.

Mluvčí jordánské vlády Muhammad Mumání ve středu řekl, že Ammán je připraven odsouzenou ženu propustit výměnou za jordánského armádního pilota, kterého IS zajal loni v Sýrii. Dnes nicméně uvedl, že k výměně rukojmích nedojde, dokud Jordánsko nedostane důkaz, že je Kasásba stále naživu. Podle agentury AP je Iráčanka Rišávíová stále v Jordánsku, a pravděpodobnost, že se výměna stihne do termínu, který stanovil IS, je tak velmi nízká.

Jordánská vláda prý úzce spolupracuje se svými japonskými kolegy. Audionahrávka ale nijak nenaznačuje, že by islamisté měli zájem také o výměnu za jordánského pilota, mluví jen o Iráčance za japonského novináře. Jordánci nicméně považují propuštění Kasásby za svou prioritu.

Iráčanka Rišávíová si odpykává v Jordánsku trest za spoluúčast na atentátech na ammánské hotely z roku 2005. Byla odsouzena k trestu smrti, i když své nálože neodpálila. Při útocích zahynulo 60 lidí.

Kasásba padl do zajetí IS, když se jeho letadlo loni v prosinci zřítilo nad severem Sýrie. Islamisté tvrdí, že stroj sestřelili.

Radikálové zajali loni v Sýrii kromě Gotoa právě i Jukawu. Chtěli za ně původně 200 milionů dolarů, Jukawu ale už zřejmě zabili. V sobotu se totiž objevilo video, na němž Goto drží snímek mrtvého Jukawy a viní z jeho smrti japonského premiéra Šinzóa Abeho. Na tomto videu se už nehovoří o výkupném, ale o výměně zbývajícího rukojmího za Rišávíovou.