Bachmann sice z pozice hlavního organizátora demonstrací odstoupil kvůli fotografii, na níž byl nalíčený jako nacistický vůdce Adolf Hitler, zcela se z Pegidy prý ale stáhnout nechce. Státní zastupitelství v Drážďanech také Bachmanna vyšetřuje kvůli komentářům z loňského září, v nichž běžence a azylanty nazval špinavou pakáží a lůzou. Problémy se zákonem měl i dříve.

Pegida na svém facebookovém profilu uvedla, že sedmatřicetiletou Oertelovou, mimo jiné matku tří dětí, k odchodu přiměly výhrůžky a osočování.

Podle Reného Jahna, jednoho z bývalých členů vedení Pegidy, není možné, aby se Pegida od Bachmannových výroků distancovala, on ale chtěl dál zůstat v jejím organizačním týmu. Kromě něho opustil hnutí také třeba poradce pro oblast hospodářství Bernd-Volker Lincke nebo Achim Exner, člen euroskeptické strany Alternativa pro Německo (AfD).

Podle drážďanského politologa Wernera Patzelta není vyloučeno, že se hlavní představitelé Pegidy nedokázali shodnout na směřování hnutí - zda mají být radikální nebo umírnění. Připomněl také, že jde o lidi bez zkušeností z politiky, kteří nedokážou řešit konflikty bez osobních sporů.

Pegida od konce loňského října pořádá v Drážďanech protestní shromáždění proti přílivu uprchlíků do Německa. Na jedno z nich přišlo asi 25.000 lidí, nicméně když vypukl skandál kolem Bachmanna, zúčastnilo se pochodu 17.300 osob. Podobné akce se konaly v poslední době i v jiných městech, víc lidí ale přilákaly manifestace za otevřené a tolerantní Německo, píše agentura Reuters.