"Budeme reagovat na to, co se stalo ve Vrběticích, jak se rozpadl systém kontroly nakládání s municí," řekl Sobotka. "Vláda navýšila 142 tabulkových míst pro policii ještě v tomto roce," doplnil. Noví policisté budou pyrotechnici nebo se budou věnovat kontrole střeliva, munice a výbušnin. Sloužit ale budou i u dopravní policie nebo v operačním středisku policejního prezidia.

Ministerstvo vnitra ČTK po rozhodnutí vlády sdělilo, že policisté mají na letošek schváleno 40.414 tabulkových míst. Na mzdy by pak letos mělo jít přes 15,9 miliardy korun, přičemž přes 56 milionů půjde na platy nových členů policejního sboru.

Policejní prezident Tomáš Tuhý před několika dny řekl, že chce zvýšit počet příslušníků o 4000 během následujících čtyř let. Prý je to i cílem ministra Chovance. "I s ohledem na současnou bezpečnostní situaci pro to udělám maximum," uvedl v tiskové zprávě Chovanec.

U policie na začátku letošního roku sloužilo zhruba 39.500 lidí. Tuhý upozornil, že řada policistů pracuje na případu výbuchu muničního skladu a pak chybějí v terénu. Přijímání policistů by tak podle něj mělo začít už letos.

Také hasiči loni v listopadu požádali ministra Chovance o navýšení o více než 60 míst kvůli výbuchu muničního skladu. Polovina lidí podle mluvčí generálního ředitelství Nicole Zaoralové posílí záchranný útvar, jehož technika byla ve Vrběticích nasazena. Druhá polovina budou příslušníci požárního dozoru. Na těchto pozicích prý klesl počet lidí v souvislosti s úspornými opatřeními předcházející vlády. "Jejich nedostatek má za následek, že nemůžeme dělat tolik kontrol, kolik by bylo potřeba," sdělila už dříve ČTK Zaoralová.

Vláda hasičům vyhověla a po dnešku mají na letošní rok schváleno 9561 služebních míst. Náklady na mzdy se odhadují na více než 3,9 miliardy korun, z toho na platy nových členů sboru půjde přes 25 milionů.

Podle Chovance dala policistům i hasičům za pravdu analýza, která se udělala po výbuchu skladu. "Zjistila, že policie není pro prevenci podobných událostí dostatečně personálně vybavena. Proto musíme posilovat především počty policistů provádějících dozor v oblasti zbraní, ale současně také i například pyrotechnickou službu," uvedl Chovanec