"Nepochybujeme o tom, že šlo o rozhodnutí na nejvyšší úrovni. Byla to schválená politika, která byla v několika případech v rozporu s mezinárodním humanitárním zákonem," sdělil šéf Betselem Hagaj El-Ad.

Izraelská armáda ke zprávě uvedla, že útočila na domy označené jako legitimní vojenské cíle. Izraelci operaci zahájili kvůli raketovým útokům vedeným z Pásma Gazy. Podle nich palestinští radikálové záměrně používají civilisty jako lidské štíty a využívají k odpalování raket civilní objekty. Obecně se prý armáda snažila minimalizovat oběti mezi civilisty.

Konflikt si vyžádal na palestinské straně přes 2000 mrtvých, na izraelské asi sedm desítek obětí, z nichž většina byli vojáci. Radikálové na Izrael vypálili zhruba 4300 raket, Izraelci provedli na 5000 náletů.

Betselem prověřila 70 útoků, při nichž zemřelo 606 Palestinců: 70 procent z nich byli starci, ženy nebo nezletilí. Armáda prý zkoumá okolnosti všech útoků, které Betselem ve své zprávě popsala.

V Pásmu bylo zničeno nebo poškozeno na 96.000 domů. Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA) odhaduje, že k obnově je zapotřebí 720 milionů dolarů (18 miliard korun). Dárci na konferenci v Káhiře loni přislíbili na obnovu Gazy 5,4 miliardy dolarů, avšak zatím je neposkytli. UNRWA byla tento týden nucena pozastavit finanční pomoc desítkám tisíc Palestincům, jimž přispívala na opravy nebo na nájemné. Robert Turner, který vede úřad UNRWA v Gaze, řekl, že nedostane-li agentura na první čtvrtletí urychleně aspoň 100 milionů dolarů, hrozí destabilizace celého území. Je tam vysoká míra nezaměstnanosti a panuje mimořádná chudoba.

Násilím spáchaným na palestinských územích se začal předběžně zabývat Mezinárodní trestní soud (ICC). Palestinci budou pod jeho jurisdikci spadat od dubna. Izrael členem není a rozhodnutí soud zabývat se násilnostmi považuje za popírání izraelského práva na sebeobranu a boj proti terorismu.