Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V Kosovu se demonstruje proti politikům: Desítky zraněných mezi občany i policisty!

Autor: ČTK - 
28. ledna 2015
07:20

Desítky zraněných mezi demonstranty i policisty si vyžádal dnešní protivládní protest před sídlem vlády v metropoli Kosova Prištině. Stejně jako při sobotní demonstraci i dnes létalo vzduchem kamení, ale tentokrát i zápalné lahve, na což policie odpověděla především slzným plynem a vodními děly.

Hlavním požadavkem zhruba dvou tisíc účastníků protestu, organizovaného opozičními stranami, je nadále odvolání srbského ministra kvůli urážce obětí ozbrojeného konfliktu v Kosovu. Kromě toho žádají zestátnění rudného těžebního komplexu Trepča u Mitrovice na severu Kosova, v němž mají většinu podílů srbští vlastníci, včetně srbského státu.

Podle médií protestující opět házeli kamení na sídlo vlády. Podle bělehradské televize B92 si ovšem tentokrát vylévali zlost na větším množství výloh restaurací, kaváren a obchodů v centru Prištiny a použili i zápalné lahve.

Policie proti nim nasadila slzný plyn, vodní děla a posléze se v ulicích objevila obrněná vozidla. Nejurputnější střety se odehrály na náměstí Matky Terezy. Prištinská média ohlásila asi 120 zatčených, mezi nimiž je údajně i starosta kosovské metropole Shpend Ahmeti, místopředseda strany Sebeurčení!, která je hlavním organizátorem protestů. Hlavní přištinská nemocnice ohlásila, že ošetřila 73 lidí, z nichž 44 byli policisté.

Kosovská prezidentka Atifete Jahjagová násilí odsoudila a vyzvala k dialogu. „Vyzývám ke klidu a k obnově pořádku v ulicích a na náměstích metropole,“ uvedla Jahjagová v prohlášení.

Srbský ministr ve vládě premiéra Isy Mustafy Aleksandar Jablanović podle protestujících urazil albánské obyvatele Kosova, které v roce 2008 vyhlásilo jednostranně nezávislost na Srbsku. Jablanović se toho prý dopustil tím, že před dvěma týdny označil za barbary albánské demonstranty, kteří na pravoslavné Vánoce zabránili skupině Srbů z Djakovice a okolí navštívit pravoslavný kostel.

Jablanović se následně omluvil s tím, že to, co řekl, se týkalo jen útočníků, nikoli všech Albánců v Kosovu, a už vůbec ne obětí ozbrojeného konfliktu z konce 90. let, který si vyžádal na 10 000 mrtvých. To však Albáncům, kterých se ministrova slova dotkla, nestačí a žádají demisi. Demonstrace se kvůli tomu opakovaně konají v nejrůznějších částech Kosova.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi