Mluvčí generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil Vladyslav Selezňov ráno uvedl, že nejintenzivnější střety jsou hlášeny od města Debalceve, jež se nachází severovýchodně od Doněcku. Pro povstalce má Debalceve strategický význam, protože jím prochází hlavní dopravní spojení mezi Doněckem a Luhanskem, tedy metropolemi oblastí ovládaných separatisty.

Mluvčí doněckých povstaleckých jednotek Eduard Basurin uvedl, že se ukrajinská armáda v okolí Debalceva stahuje z pozic, na které dříve postoupila. "Ukrajinské armádní jednotky opouštějí oblasti hraničící z debalcevskou kapsou ze strachu z obklíčení," citovala Basurina agentura TASS. "Protiútoky milicí přinutily armádu ustoupit zpět na původní pozice," dodal.

Povstalci považují ovládnutí debalcevské kapsy za jednu z priorit, neboť tento výběžek pod kontrolou armády zasahuje do hloubky samozvané doněcké republiky. Rebelové podle portálu russia-insider.com chtějí vojáky severním obchvatem obklíčit.

Basurin také podle agentury Reuters oznámil, že rebelové vytlačili vládní jednotky ze dvou předměstí Doněcka - Marjinky a Pisky u doněckého letiště. Dodal, že konečným cílem povstaleckých sil je ovládnout celou Doněckou oblast.

Představitelé ukrajinské armády dopoledne hovořili o tvrdých bojích u Marjinky. Podle nich tam ale vojáci zatím odrazili všechny opakované útoky rebelů.

Selezňov dnes listu Ukrajinska pravda řekl, že oddíly armády provedly speciální operaci, při níž zničily bojové vrtulníky a letouny, jimiž se povstalci dříve pyšnili a hrozili jejich nasazením v bojích. Žádné podrobnosti k operaci ale nesdělil. Deník v této souvislosti připomněl dřívější informaci ministerstva obrany, které uvedlo, že vojáci v pondělí zničili čtyři tanky, devět obrněných vozidel, 16 raketometů, 18 vozidel, letoun L-369, dvě letadla An-2, jeden Jak-52, dva Jak-50 a čtyři vrtulníky Mi-24.

Na východě Ukrajiny teď zuří nejtvrdší boje od loňského září, kdy bylo uzavřeno příměří. Vůdci proruských separatistů dali o víkendu najevo, že už nestojí o další jednání kontaktní skupiny o příměří a že přejdou do ofenzivy po celé délce frontové linie. Podle ukrajinské armády v sobotu ostřelovali z raketometů město Mariupol, kde přišly o život tři desítky civilistů.

Takzvaná kontaktní skupina, jejímiž členy jsou bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, ruský velvyslanec v Kyjevě Michail Zurabov a švýcarská diplomatka Heidi Tagliaviniová, zprostředkovává jednání mezi kyjevským vedením a povstalci.

TASS dnes informoval, že v Doněcku se v pondělí večer konala "předběžná konzultace" k novému setkání kontaktní skupiny. Ukrajinu zastupoval Viktor Medvedčuk, který je označován za Putinova důvěrníka a prodlouženou ruku Kremlu v Kyjevě, vzbouřence pak jejich předáci Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij.

Ukrajinska pravda v této souvislosti napsala, že rebelové chtějí, aby Medvedčuk na jednáních kontaktní skupiny nahradil Kučmu. Prezident Petro Porošenko prý zatím souhlasil s tím, aby Medvedčuk pomohl při obnovení rozhovorů.

Porošenkův úřad ani jeho tiskové středisko informace o pondělním jednání v Doněcku nechtěly komentovat. Mluvčí ministerstva zahraničí Jevhen Perebyjnis ale později agentuře TASS řekl, že o žádném takovém setkání v Doněcku neví, a zdůraznil, že zástupcem prezidenta na jednáních s povstalci je Kučma. Naznačil také, že v pondělí se v Doněcku možná jednalo o další výměně zajatců.