Zhruba 60 centimetrů široká kvadrokoptéra vlétla nízko nad zemí do ostře střeženého komplexu a zřítila se v jeho jihovýchodní části, uvedla Tajná služba. "Byl vyhlášen okamžitý poplach a komplex byl až do prozkoumání a odklizení zařízení uzavřen," uvedla mluvčí Tajné služby. Incident se údajně odehrál v 03:08 východoamerického času (09:08 SEČ).

Nejmenovaný státní zaměstnanec se později Tajné službě přihlásil a přiznal, že malý dron řídil on, ale ztratil nad ním kontrolu. Bezpečnostní perimetr kolem Bílého domu prý narušil nešťastnou náhodou.

List The New York Times rovněž informoval, že uvedený muž nepracuje pro Bílý dům a kvadrokoptéru si pouštěl pro zábavu. Podle zdroje agentury AP muž z Washingtonu spolupracuje s vyšetřovateli, ti však vyslýchají i další osoby, aby potvrdily jeho tvrzení. Vyšetřovatelé však údajně nemají důvod mu nevěřit.

Takzvaná kvadrokoptéra, neboli čtyřtulka, je vrtulník se čtyřmi rotory. Tyto malé bezpilotní stroje vynikají manévrovacími schopnostmi a používají je například hasiči, policie nebo armáda.

Obama je nyní s manželkou Michelle na třídenní návštěvě Indie a během návratu do vlasti se zastaví v Saúdské Arábii. Ve středu se tam setká s novým králem Salmánem, nástupcem nedávno zesnulého panovníka Abdalláha.

Nejzávažnější incident u Bílého domu se stal loni v září, kdy bývalý americký voják Omar Gonzales přelezl plot a pronikl několik desítek metrů do interiéru sídla amerického prezidenta, než jej zadrželi příslušníci prezidentovy ochranky.

Malé dálkově ovládané letouny vzbudily v uplynulých letech pozdvižení i v Evropě. Od října loňského roku bylo například zaznamenáno několik desítek přeletů malých strojů nad jadernými elektrárnami ve Francii. Už v září 2013 pak narušil kamerový dron drážďanský předvolební mítink německé kancléřky Angely Merkelové. S jeho pomocí chtěl třiadvacetiletý muž podle policie pořídit exkluzivní fotografie šéfky křesťanských demokratů. K vypuštění letadélka se přihlásila Pirátská strana Německa.

Kvadroptéra byla loni v říjnu příčinou velkého vzepětí vášní kolem zápasu kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy mezi Srbskem a Albánií. Utkání tehdy narušil dálkově řízený dron nesoucí vlajku s mapou takzvané Velké Albánie. Souboj byl krátce před koncem prvního poločasu předčasně ukončen za bezbrankového stavu. Duel byl sice kontumován ve prospěch domácích Srbů, zároveň jim však disciplinární komise odebrala tři body a uzavřela stadion na příští dva kvalifikační zápasy.