Celkem v hlavním městě působí během roku zhruba 6000 průvodců, ti nekvalifikovaní ze zahraničí tvoří menší část. "Podle našich odhadů se jedná o 30 až 40 procent průvodců, kteří se pohybují po Praze," upozornil Voleman. Asociace průvodců požaduje po vládě mimo jiné zavedení odborné způsobilosti pro výkon profese průvodce a jejich jednotného označení, aby byla umožněna efektivní kontrola.

"Například naši ruštináři byli vytlačeni průvodci, kteří sem přijíždějí se skupinami z Ruska, děje se tomu tak i u cestovních kanceláří a agentur. Pohybuje se tady celá řada průvodců, kteří tady nemají ani podnikatelskou registraci ani neodvádějí sociální a zdravotní pojištění," řekl Voleman. Existence tohoto šedého trhu také vede k tomu, že stát přichází o peníze na daních, dodal.

Novelou živnostenského zákona byla průvodcovská činnost před sedmi lety přeřazena z živnosti vázané na živnost ohlašovací volnou. V důsledku toho ji bez splnění povinností daných zákonem může bez omezení a rizika postihu vykonávat víceméně každý.

Podle asociace jsou často návštěvníkům Česka poskytovány průvodcovské služby nekvalifikovanými průvodci nebo řidiči. Ti bez hlubší znalosti dějin i českého jazyka si českou historii a tradice upravují tak, aby pobavili turisty či jim sdělují chybné informace. Kvůli tomu čeští kvalifikovaní průvodci, kteří přitom nemají možnost stejným způsobem volně pracovat v zahraničí, postupně přicházejí o práci.