"Osvobození Osvětimi bylo součástí velké operace 1. ukrajinského frontu (Rudé armády) pod velením maršála Koněva... Není naší úlohou posuzovat, jaký národ měl větší zásluhy. Naší úlohou je vzpomínat s vděčností na všechny, tedy i na Rusy a Ukrajince, kteří ukončili německou okupaci se vší její hrůzností. Musíme pamatovat, že o to bojovali vojáci různých národností. A nelze zapomenout na roli Rusů," řekl Komorowski v rozhovoru, který dnes otiskl list Gazeta Wyborcza.

"Naší povinností je také vzpomínat na sovětské zajatce, vězně Osvětimi. Ty dráty byly určeny určeny i pro polskou inteligenci, pro Židy, pro sovětské zajatce a pro mnoho dalších národů," dodal.

Pokud jde o nepozvání prezidenta Putina, Komorowski poznamenal, že Mezinárodní osvětimská rada dostala od státu dalekosáhlé pravomoce, a proto se mohl polský stát stáhnout z řízení záležitostí okolo osvětimského tábora a muzea. Rada se rozhodla nikoho na oslavy nezvat, jen uvědomit, "a tato zásada se měla týkat všech bez výjimky", zdůraznil Komorowski. Připomněl, že úterní slavnosti v Osvětimi se zúčastní dva královské páry, čtyři nástupci na trůn, 12 prezidentů a šest premiérů: těm všem prý stačilo uvědomění.

Rusko bude v Osvětimi místo Putina zastupovat šéf prezidentské kanceláře Sergej Ivanov.

K polským sporům, zda tažení Rudé armády zemí v roce 1945 bylo "osvobozením", anebo "druhou okupací", Komorowski poznamenal, že pro drtivou většinu Poláků neznamenal konec německé okupace úplnou svobodu národa, ale pro vězně Osvětimi to nepochybně bylo osvobození a konec pekla, a na toto hledisko je nutné brát zřetel.

Za dobrou příležitost k těmto úvahám pokládá polský prezident spíše květnové výročí konce druhé světové války, které v sovětském podání, převzatém později Ruskem, představovalo výlučně triumf. "Naší rolí je tedy připomenout, že nikoli všem národům Evropy tento triumf přinesl svobodu a úspěch," řekl Komorowski s tím, že dobrým místem pro takovou reflexi by mohlo být Westerplatte - poloostrov u Gdaňska, kde 1. září 1939 začala německá invaze do Polska a tím i druhá světová válka.