Hollywoodská hvězda navštívila Irák již popáté. Na tiskové konferenci uvedla, že pomalé financování pomoci pro uprchlíky v Sýrii a Iráku vyvolalo humanitární krizi, která povede ke katastrofě, jestliže se s tím něco nezačne dělat.

UNHCR nedávno uvedl, že dosud obdržel jen 53 procent ze slíbených 337 milionů dolarů (8,4 miliardy Kč), které potřeboval v loňském roce na pomoc takzvaným vnitřním uprchlíkům v Iráku a Sýrii.

"Lidé, které jsem dnes potkala, potřebují vědět, že při nich budeme stát. Je třeba je podporovat, aby mohli přežít každý další den, kdy zůstávají bez střechy nad hlavou. A také potřebují vědět, že se budou moci jednou vrátit domů," uvedla Angelina Jolie. "Miliony lidí jsou vnitřními uprchlíky a přes pět milionů lidí jen v Sýrii zoufale potřebuje humanitární pomoc. Platí za naše kolektivní selhání ten konflikt ukončit, což vedlo k tomu, že se dostali k moci extremisté," dodala.

Podle UNHCR kvůli bojům uprchlo ze Sýrie do Turecka, Libanonu, Jordánska, Iráku a Egypta již více než 3,8 milionu Syřanů. Dalších 7,6 milionu obyvatel Sýrie je takzvanými vnitřními uprchlíky. O střechu nad hlavou přišlo kvůli násilí asi 1,8 milionu Iráčanů.