Zastupitelé toto téma na programu dnešního jednání nemají, přestože se opozice snažila ho doplnit. Stalo se proto tématem několika interpelací občanů na primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO) a jejího náměstka Matěje Stropnického (SZ). "Rada se snaží napravit škody, které způsobila předchozí rada vedená primátorem Hudečkem. V této věci je MMR nadřízeným orgánem, nedá se nic dělat," odpověděla v jedné z interpelací Krnáčová, na další slíbila odpovědět písemně. O věc se podle ní stará Stropnický, ale potřebuje na svou práci čas. Odpovědi primátorky ale občany neuspokojily, vyslechla si i pískot.

Demonstranti žádali odchod ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové, ředitele jejího odboru poradců Lukasze Krynského a ředitelky odboru stavebního řádu Marcely Pavlovové. Podle pořadatelů protestu by měl magistrát vrátit předpisy v platnost. Ministerstvo by pak muselo požádat o rozhodnutí Ústavní soud. Náměstek primátorky pro územní rozvoj Stropnický na demonstraci řekl, že novelu stavebních předpisů předloží na příští, nejpozději přespříští zasedání rady.

Nové stavební předpisy začaly platit v říjnu loňského roku, jejich platnost ministerstvo pozastavilo před několika dny. "Za ty při pracovní dny už známe případy, že se musí předělávat projekty. Začíná být zřejmé, že dojde i k finančním ztrátám," řekl jeden z organizátorů, architekt Josef Smutný.

Evropská komise dává podle informací ČTK za pravdu ministerstvu, notifikace být podle ní měla, protože Praha je krajem. Samotná příprava, připomínkování a notifikace novely Evropskou komisí bude podle Stropnického trvat zhruba půl roku od rozhodnutí rady. V současné době do schválení novely platí obecné stavební předpisy po celou republiku. Podle odborníků ale nejsou pro použití na pražskou aglomeraci vhodné.

Pražské stavební předpisy jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu. Ještě předtím, než v říjnu vešly v platnost, vzbudily bouřlivou debatu. Billboardová lobby kvůli nim vyvolala silnou mediální kampaň. Nesouhlasila totiž s regulací reklamy, kterou předpisy přinášejí. Naopak architekti a developeři změnu přivítali.