Na zaplněném náměstí účastníci shromáždění tiše a poklidně vzpomínali na oběti středečního masakru. Při soukromých hovorech účastníků byla slyšet francouzština i čeština. Krátce před 19:00 desítky přítomných na chvíli zvedli nad hlavu potištěné černé listy papíru s bílým nápisem Je suis Charlie, zatleskali a postupně se začali rozcházet.

Ve chvíli, kdy už téměř všichni opustili prostranství před velvyslanectvím, dorazil tam kolem 19:45 i pochod, který svolali Mladí sociální demokraté. Vyšel od Lidového domu a účastnily se ho asi dvě desítky lidí. Nesli 13 lampionů se zapálenými svíčkami, které měly symbolizovat 12 středečních obětí a jednu zastřelenou pařížskou policistku z dnešního rána.

Shromáždění před francouzským velvyslanectvím organizovala francouzská komunita společně s českými přáteli a hnutími blízkými bývalému prezidentovi Václavu Havlovi. Druhé shromáždění je na totéž místo naplánováno na sobotních 16:00.

Další pietní akce související s útokem ve Francii se konala v centru Brna. Před sídlem zastoupení Alliance Francaise více než padesátka lidí zapálila svíčky. Akce se stejně jako v Praze obešla bez proslovů, podle organizátorů slova k událostem ve Francii nejsou potřeba. Mezi lidmi se mísili Češi i Francouzi.

Podle Radka Bednáře, který v minulosti pracoval v Iráku, se nyní dostal na povrch militantnější islám, než jaký v muslimských zemích býval. "Cítím, že je to problém, události ve Francii se mne dotkly," uvedl Bednář. Uvedl, že sám nemá fobii z přistěhovalců. "Mentalitu muslimů jsem ale načetl a řada z nich má s námi stejné to, že máme dvě ruce a dvě nohy a vypadáme stejně, to je tak všechno," uvedl. Účastník pietní akce doplnil, že chování politiků si podle něj militantní muslimové nevysvětlují jako toleranci, ale jako slabost.

Uctít památku zabitých novinářů přišel i francouzský učitel Thiery Saint Arnoult, který v Brně žije. Podle něj zavraždění novináři byli skoro jako lidé z rodiny. "Byl to šok, nevím, jestli jsem dobře pochopil, co se vlastně stalo," řekl ke středečním událostem. Podle něj se se muslimové radikalizují už dlouho. "Nyní se to ale posunulo ještě dál," dodal.

Ozbrojenci ve středu povraždili část redakce týdeníku, který se proslavil mimo jiné karikaturami proroka Mohameda. Útočníci údajně křičeli Alláhu akbar (Bůh je veliký) a tvrdili, že jde o mstu za jejich proroka. Hlavní dva podezřelé, jimiž jsou bratři Chérif a Said Kouachiové, pronásleduje francouzská policie. Schovávají se nejspíš v městečku Crépy-en-Valois či okolí.