"Bezdružická trať je výrazně rekreační a turisticky hodně využívaná. Věřím tomu, že přímé spojení Plzně s jedinými lázní v Plzeňském kraji navýší počet cestujících," uvedl Kostelný. Objednal si ho kraj. Pasažéři se sníženou pohyblivostí nebo orientací nemusí od nového jízdního řádu při cestě do lázní a wellness přestupovat.

"Pokud dnes nasednou v Plzni, dojedou bez přestupu do Konstantinových Lázní a do Bezdružic," řekl Kostelný. Po celou dobu existence lokálky byl přitom přestup v Pňovanech, a to pro vlaky na hlavní trati od Plzně i od Mariánských Lázní. "Významnou změnou je, že přímým spojením se přestupní stanice změnila z Pňovan na Pňovany zastávku. To je pro cestující, kteří jedou z Bezdružic na Stříbro. Pro ty, co chtějí přestoupit, nelze z časových důvodů učinit přestup v Pňovanech," uvedl.

Podle Soulka je nyní železnice pro místní i pro turisty atraktivnější. "Vítám to zejména z pohledu pravidelných cestujících z obcí podél celé bezdružické trati, kteří jezdí do práce nebo do škol do Plzně. Přestup v Pňovanech mohl spoustu lidí od cestování odradit," uvedl. Zejména pak starší občany, kteří mají problémy s pohybem. Sejít do podchodu a pak z něj vyjít trvalo pět nebo sedm minut, což mohla být doba na přestup. Navíc čekárna v Pňovanech je zavřená.

Cesta z Plzně do Bezdružic, tedy 47 kilometrů po železnici, nyní trvá hodinu 11 minut. Jediný přestup v Pňovanech bude z prvního vlaku ve 04:01 z Bezdružic, ale už v 06:13 pojede bez přestupu až do Plzně a proti němu přijede spoj. Denně půjde o šest vlaků.