"V Benecku máme zatím v provozu dva vleky, v neděli pustíme další a také lanovku," řekl ČTK starosta Benecka Jindřich Mejsnar. I když v Benecku napadlo v posledních dnech až 20 centimetrů přírodního sněhu, děla jedou naplno. Bez technického sněhu by nebylo na čem lyžovat. "Ještě před třemi dny tu byla zelené tráva, nevěřili jsme, že se nám to do konce roku vůbec podaří rozjet, teď už to přeci jen vypadá jako v zimě," dodal starosta.

Na Ještědu se dnes večer po týdenní přestávce znovu rozjel vlek na sjezdovce F10, v provozu zůstane i v neděli po celý den. "Děláme všechno proto, abychom už v pondělí mohli lyžovat i na sjezdovce Pod Lany a také na Bucharce," řekl dnes ČTK vedoucí střediska Jan Svatoš. Příroda podle něj zatím středisku u krajského města příliš nepomohla. "Napadlo sotva pět centimetrů přírodního sněhu, takže je to na nás. Zasněžování jede na plný výkon, potřebujeme ale hodně sněhu," poznamenal.

První vlek se dnes rozjel i v nedalekých Pasekách nad Jizerou, na sjezdovce tam je kolem 30 centimetrů sněhu a provozovatelé areálu dál intenzivně zasněžují. "Zatím jezdí jen malý vlek, dnes na něm bylo plno, v pondělí chceme rozjet sedačkovou lanovku," řekl dnes ČTK vedoucí střediska Martin Říha. Dětské vleky se už v neděli rozjedou také v jizerskohorských střediscích Bedřichov a Severák. "V pondělí chceme rozjet i Tanvaldský Špičák," informoval ředitel SKI Bižu Pavel Bažant.

Nejdřív v pondělí chtějí zahájit provoz ve sportovním areálu Harrachov. Už dnes ale tamní svahy brázdili navzdory zákazům první lyžaři nebo lidé na bobech a sáňkách, i když je to nebezpečné. "Potřebujeme ještě dva dny, abychom lyžařům nabídli dobré podmínky," vysvětlil vedoucí lanovky Milan Goč. V provozu bude zatím část kolem můstků. "Pak se soustředíme na zasněžování na Rýžovišti, máme před sebou ještě takových 110 dní zimní sezony, tak se na to musíme dobře připravit," poznamenal.

Nový sníh umožnil podle Jizerské o.p.s. upravit i tratě pro běžkaře. První větší úprava tratí proběhla v noci na dnešek. Rolba vyjela v noci z Jizerky přes Panský dům, Mořinu, Knížecí Hraniční, Kristiánov, Krásnou Máří, Tetřeví boudy, Žďárek a Promenádní zpět na Panský dům. Skútr projel trasu z Bedřichova přes Hrabětice a Královku na Prezidentskou chatu. Další vyjel z Mariánské hory směrem na Čihadla. "Doporučujeme starší lyže a zvýšenou opatrnost z důvodu probíhající těžby dřev," uvádí Jizerská o.p.s.