Mišalův projev přerušovalo za sálu volání Alláhu akbar a Pryč s Izraelem. Mnoho lidí mávalo tureckými a palestinskými praporky.

"Dá-li Bůh, osvobodíme v budoucnu Palestinu a Jeruzalém," řekl Mišal, který žije v exilu a stojí v čele organizace, jejímž programem je boj proti Izraeli.

Davutoglu ve svém projevu řekl, že zdraví "všechny odvážné, kteří si dělají nárok na Jeruzalém". Palestinci počítají s tím, že se v budoucnu východní Jeruzalém stane hlavním městem jejich státu.

Turecko mívalo dobré vztahy s Izraelem, avšak od izraelského zásahu proti flotile vypravené z Turecka na protest proti blokádě Pásma Gazy, se vztahy zhoršily. Izraelci při něm v roce 2010 zabili devět aktivistů, kteří byli na největší z lodí. Turecko pak pozastavilo platnost vojenských smluv s Izraelem, omezilo své tamní zastoupení a vypovědělo izraelského velvyslance.

Davutoglu na sjezdu AKP hovořil o turecké vlajce jako o symbolu "všech utlačovaných". "Tato rudá vlajka bude vlát vedle vlajek Palestiny, svobodné Sýrie a vedle praporů všech nevinných na celém světě," řekl.

K velkým zastáncům boje Palestinců patří také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který Izrael často kritizuje za vojenské operace v Pásmu Gazy, jemuž Hamas vládne.