Výměna je zatím jediným hmatatelným výsledkem posledních kontaktů mezi představiteli Kyjeva a proruskými vzbouřenci.

Budyk poznamenal, že "teroristé" - což je termín Kyjeva pro povstalce - tři vojáky a civilistu dnes propustili bez další reciproční výměny. Vojáci byli podle něj v zajetí 118 dnů a civilista byl povstalci vězněn 103 dny.

Ukrajinské Centrum pro osvobození zajatců na Facebooku odpoledne potvrdilo výměnu zajatých vzbouřenců za 146 propuštěných příslušníků ozbrojených sil. Zároveň ale dodalo, že v zajetí ještě zůstává 490 Ukrajinců, jejichž jmenný seznam - s možnými nepřesnostmi - zveřejňuje.

Na Štědrý den se v běloruské metropoli Minsku konalo předběžné jednání kontaktní skupiny, tvořené zástupci ukrajinské vlády, separatistů, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a Moskvy. Mnoho informací o jeho výsledku se na veřejnost nedostalo, kromě toho, že jednání bylo obtížné a že se podařilo definitivně dojednat výměnu zajatců. Další setkání vyjednávačů se očekávalo v pátek, ale bylo bez upřesnění odloženo.

Představitel luhanských separatistů v kontaktní skupině Vladislav Dějněgo dnes agentuře Interfax nicméně řekl, že povstalci chtějí, aby se nové kolo jednání uskutečnilo ještě do Nového roku. "Budeme se všemožně snažit přispět k tomu, aby se nové kolo kontaktní skupiny uskutečnilo ještě do konce roku," poznamenal. V této souvislosti nevyloučil možnost, že se tak stane už v neděli nebo v pondělí.

Klíčovými body rozhovorů je nyní dodržování příměří a stažení těžké výzbroje z frontových linií mimo třicetikilometrovou bezpečnostní zónu. Klid zbraní je v současné době znatelně výrazněji respektován, než tomu bylo ještě před několika týdny, nicméně ojedinělá provokativní střelba se stále někde ozývá. Podle armádních zdrojů tomu tak bylo i v noci na dnešek u doněckého letiště.

Pokud jde o stahování těžkých zbraní, generál Oleksandr Rozmaznin z generálního štábu ukrajinské armády ve čtvrtek sdělil, že začne po 26. prosinci v případě, že bude dodržováno příměří.