Vypovězenými činiteli jsou podle citovaných zdrojů agentury místní koordinátor při Programu OSN pro rozvoj (UNDP) a ředitelka tohoto programu v Súdánu.

Mluvčí Spojených národů v New Yorku Stéphane Dujarric potvrdil, že Chartúm nařídil dvěma vysoce postaveným činitelům opustit zemi, podrobnější informace ale neposkytl. OSN podle něj po tomto rozhodnutí Chartúmu předalo súdánské vládě oficiální stížnost.

Súdán již uzavřel úřadovnu společné mise OSN a Africké unie v Chartúmu a vybídl tuto misi, aby vypracovala plán odchodu. Stalo se tak několik dní poté, co súdánské úřady odmítly příslušníkům této mise udělit povolení k druhé návštěvě jisté vesnice v násilím zmítaném Dárfúru, kde se súdánští vojáci údajně dopouštěli hromadných znásilnění.

Boje v Dárfúru začaly v roce 2003. Proti vládě tehdy povstala hnutí nespokojená s přehlížením problémů černošského obyvatelstva a s podporováním Arabů. Kabinet, v němž převažovali Arabové, na povstání odpověděl masakry, při nichž podle odhadů OSN zahynulo kolem 300.000 lidí a dalších 2,7 milionu uprchlo z domovů.

Bašír byl v roce 2009 obviněn z válečných zločinů a genocidy. Navzdory mezinárodnímu zatykači ale zůstává na svobodě.