Podle prokuratury mělo nejméně 17 policistů z města San Fernando ve zmíněném státě na severovýchodě země podíl na smrti více než sedmi desítek imigrantů ze zemí Latinské Ameriky, na níž se podíleli ve spolupráci s mocným drogovým kartelem Los Zetas. O jejich spojení podle zprávy prokuratury vypovídalo osm lidí, podle nichž byla policie na spolupráci finančně zainteresována.

Masakr v San Fernandu se stal vůbec nejhorším krveprolitím na imigrantech z latinskoamerických zemí, kteří jsou v Mexiku často terčem násilí. Třicítka mrtvých pocházela z Hondurasu, další byli ze Salvadoru, Guatemaly, Ekvádoru a Brazílie.

Podle prokuratury se místní policie podílela rovněž na smrti celkem 193 lidí, kteří byli nalezeni v masových hrobech v roce 2011.

Zločinné praktiky v místních policejních sborech se v Mexiku hlasitě řeší od zářijového zmizení 43 studentů při protestní akci v mexickém státě Guerrero. Podle vyšetřovatelů studenty pravděpodobně zkorumpovaná policie předala zločineckému gangu, který je povraždil.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto, proti němuž se i v souvislosti s neschopností úřadů objevit živé či mrtvé studenty zvedla vlna demonstrací, oznámil v listopadu návrhy legislativních změn, které by měly korupci a další zločinnost z policie vymýtit.