"Tato informace neodpovídá skutečnosti. Nepovažujeme za možné, abychom hlídkovali na ukrajinském území společně s těmi, kdo se zbraní v ruce nezákonně přešli přes naše hranice," prohlásil Turčynov, který je nyní tajemníkem vlivné Rady národní bezpečnosti a obrany a před parlamentními volbami býval předsedou sněmovny.

Podle webu listu Ukrajinska pravda ujistil, že Ukrajina má dost sil, aby si zajistila hlídkování "v jakékoliv části naší země" sama, a zdůraznil, že hlídkovat na ukrajinském území smějí výlučně ukrajinští občané, ať vojáci či policisté.

O společných hlídkách ruských a ukrajinských vojáků na linii příměří informovala s odvoláním na OBSE ukrajinská agentura Unian s tím, že hlídkování má začít od 28. prosince. Dohodli se na tom prý ruští a ukrajinští velitelé, generálové Alexandr Vjaznikov a Oleksandr Rozmaznin během schůzky ve městě Debalceve za zprostředkování OBSE.

Konflikt mezi proruskými separatisty a ukrajinskými vládními silami na východě země si od dubna vyžádal více než 4700 obětí na životech.