Úplné osvobození města Sindžár by znamenalo významnou strategickou výhodu v boji s radikály. Přerušilo by se tím totiž spojení mezi oblastmi, které radikální islamisté ovládají v severovýchodní Sýrii, a Mosulem, největším městem na severu Iráku, které IS obsadil při bleskové ofenzivě letos v červnu.

"S boží pomocí město (Sindžár) zcela osvobodíme," uvedl v neděli prezident kurdské autonomie Masúd Barzání při návštěvě pešmergů přímo na frontě. "Osvobozením tohoto regionu během pouhých 24 hodin se pešmergové zapsali do dějin," dodal.

Američané provedli v neděli na pozice IS v okolí Sindžáru čtyři letecké údery. Právě intenzivní letecká podpora ze strany spojenců umožnila Kurdům rychlý postup proti radikálům z této oblasti.

Jak dnes oznámilo americké velení, v pondělí pak spojenecké letouny podnikly v Iráku celkem deset náletů, zaměřily se na okolí měst Sindžář, Mosul, Tall Afar a Fallúdža. V Sýrii pak spojenci provedli 12 leteckých úderů na pozice islamistů v okolí Kobani, Halabu a města Rakka.

Jako trest za porážku v Sindžáru prý nechali velitelé IS popravit kolem 45 vlastních bojovníků. Už v sobotu informovala syrská exilová organizace SOHR o popravě asi stovky zahraničních bojovníků IS v syrském městě Rakka, kteří se údajně chystali dezertovat.

Při postupu proti islamistům v pohoří Sindžár se kurdským bojovníkům podařilo minulý týden osvobodit i příslušníky menšiny jezídů, kteří se do hor uchýlili v létě. Členové IS přinutili tisíce členů této menšiny přijmout islám, ale zajali i tisíce jejich žen, které využívají jako otrokyně. Mnoho jezídů uprchlo také na kurdská území do sousední Sýrie a Iráku.

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes oznámila, že syrská vláda povolila dodávat humanitární pomoc do tří nových oblastí, do kterých se předtím jejich pracovníci nemohli dostat. Podle Elizabeth Hoffové z WHO jde o oblast města Halab, damašské předměstí Muadamíja a oblast nazývanou východní Ghúta ležící v blízkosti syrské metropole.

OSN odhaduje, že v těžko dostupných oblastech žije až 4,7 milionu Syřanů. Na 241.000 obyvatel zůstává v různých částech země obléhaných ať již vládními či povstaleckými jednotkami. "Bylo nám slíbeno, že budeme moci dodat pomoc do Halabu a do těžko dostupných oblastí v okolí Halabu. K tomu dojde tento týden. Příští týden přijde na řadu dodávka do Muadamíje, která je obléhána již dlouhou dobu," uvedla Hoffová. "Také nám slíbili, že budeme moci dodat očkovací látky do oblasti východní Ghúty, do které se také dlouho nedalo dostat. Takové jsou plány na příští dva týdny schválené vládou," dodala.

tes jrm sva