Čtyři afghánští muži zadržení pro podezření z teroristické činnosti nebyli během svého pobytu ve věznici obviněni z žádného zločinu. Podle prohlášení Pentagonu došlo k důkladnému přezkoumání jejich případů "včetně bezpečnostních hledisek", načež se úřady ve Washingtonu jednohlasně shodly na jejich propuštění.

O přesun vězňů do jejich země požádal podle AP přímo Ghaní a USA na jeho žádost celý proces provedly urychleně. Prezident Barack Obama se snaží využívat dostupných možností pro umisťování lidí držených ve věznici, kterou hodlá co nejrychleji zavřít. Mezi 132 vězni zbývajícími na Guantánamu je ještě osm dalších Afghánců.

Dnes oznámený krok navazuje na propuštění šesti vězňů z různých zemí, které minulý týden přijala Uruguay. Předtím v listopadu bylo propuštěno sedm vězňů - tři skončili v Gruzii, dva na Slovensku, jeden v Saúdské Arábii a jeden v Kuvajtu. Muže vězněné na americké základně dosud přijalo více než 50 zemí.

Guantánamo funguje od ledna 2002, kdy tam byli dopraveni první podezřelí z teroristických útoků či z příslušnosti k hnutí Taliban nebo k teroristické síti Al-Káida. Od té doby prošlo věznicí asi 775 lidí zadržených v Afghánistánu, Iráku či na severovýchodě Afriky, z nichž drtivá většina nebyla nikdy obviněna a roky neměla ani přístup k právníkům.