Vztahy s Kubou a útok na studio Sony Pictures patřily k hlavním tématům dnešního Obamova bilancujícího vystoupení, při němž rok 2014 označil za "průlomový rok pro Ameriku". Připustil, že se letos objevilo mnoho neočekávaných krizí, nicméně do nového roku 2015 vstupuje s obnovenou důvěrou, že "Amerika dělá pokrok tam, kde je to důležité". Jak prohlásil, má v úmyslu zajistit, aby ekonomika, vláda a soudnictví fungovaly ve prospěch všech.

Letošek si Obama pochválil jako rok ekonomického zlepšení, počínaje růstem zaměstnanosti. Nezapomněl ale ani připomenout, že díky jeho zákonu o zdravotní péči je nyní pojištěno více Američanů.

Po Novém roce se demokratický prezident vrátí do Washingtonu, kde bude muset jednat s Kongresem, jehož obě komory jsou nyní v rukou republikánské většiny - poprvé od jeho nástupu do Bílého domu v lednu 2009. Čekají ho tudíž tvrdé střety se Sněmovnou reprezentantů i se Senátem, ale je prý přípraven jednat o kompromisech v problematických záležitostech, jako jsou obchod nebo daně. "Jsem upřímný, když říkám, že chci s tímto Kongresem spolupracovat, aby se věci udělaly," prohlásil.

Nicméně se například nezdráhal pohrozit, že bude vetovat jakoukoli snahu Kongresu oslabit opatření, která mají chránit spotřebitele před nepravostmi páchanými ve finančním systému.

Prezident při setkání s novináři před odjezdem na dvoutýdenní dovolenou na Havaj potvrdil přesvědčení, že za hackerským útokem na počítačové servery Sony Pictures je Severní Korea. Poznamenal přitom, že nic nenasvědčuje účasti jiné země. Tuto možnost, týkající se Číny, předtím podle médií naznačovali nejmenovaní činitelé.

"Ano, myslím, že to byla chyba," odpověděl Obama na první otázku tiskové konference, která se týkala hackerského útoku a postupu hollywoodského studia Sony Pictures. "Nemůžeme mít společnost, které nějaký diktátor odkudsi může zavádět cenzuru, tady ve Spojených státech," prohlásil. Řekl také, že by byl býval rád, kdyby s ním Sony před svým rozhodnutím hovořila.

Šéf Sony Pictures Michael Lynton nicméně postup své firmy hájil. "Prezident, tisk a veřejnost mají v tomto případě mylné informace o tom, co se skutečně stalo," uvedl. Dodal, že firma přikročila ke stažení filmu teprve poté, co se všechny velké řetězce kin rozhodly snímek nepromítat.

"Nevlastníme kina. Nemůžeme rozhodnout, zda se v nich film bude promítat," prohlásil Lynton. Firma podle něj neměla vzhledem k postoji provozovatelů kin jinou možnost, než film stáhnout.

Obama za pirátskou akci proti Sony Pictures slíbil odvetné akce, které však neupřesnil. "Spojené státy odpovědí na hackerský útok na místě, v čase a způsobem, jež si zvolíme," uvedl prezident. List The Wall Street Journal pak informoval, že Spojené státy zvažují možnost vrátit Severní Koreu na seznam zemí, které podporují a financují terorismus.

Prezident uspořádal tiskovou konferenci dva dny poté, co oznámil rozhodnutí zlepšit diplomatické vztahy s Kubou po půlstoletí sankcí. "Jsem pevně přesvědčen, že když děláte stejnou věc 50 let a nic se nemění, pak byste se měli pokusit o něco jiného," řekl.

Přiznal, že na Kubě nečeká žádné změny přes noc, tamní režim podle něj bude dál represivní vůči svým občanům. Změny ale musejí přijít, zdůraznil Obama a poukázal na to, že Spojené státy budou moci zlepšením vztahů výrazněji na Kubě působit. Možnost své nynější návštěvy v Havaně či kubánského prezidenta v USA ale vyloučil.