"Existuje červená čára, jejíž překročení nemůžeme dovolit, a touto čarou je diskriminace občanů EU. Rozhodující je, že nenastal čas pro nějakou změnu (unijní) smlouvy, nadto žádná taková změna není potřebná," zdůraznil polský diplomat. Zároveň je přesvědčen, že imigranti z EU žijící v Británii dávají Londýnu svými daněmi více peněz, než dostávají na dávkách.

Tento silný odpor Polska je pro Camerona velkou překážkou. Uklidnění britské veřejnosti ohledně přistěhovalectví ze zemí EU totiž bude významným bodem premiérova slíbeného vyjednávání s evropskými partnery o nových podmínkách pro Británii v rámci EU. Změny unijní smlouvy přitom vyžadují jednomyslnou podporu všech 28 členských zemí.

Polsko se v EU stalo vlivnou zemí jakožto největší z východoevropských zemí, které vstoupily do unie v roce 2004. Zprostředkovávat dohodu Británie s ostatnímu členy bude bývalý polský premiér Donald Tusk, který se nedávno stal vlivným předsedou Evropské rady, kterou tvoří lídři všech členských zemí.

Cameron se pod tlakem největších euroskeptiků ve své Konzervativní straně a sílícího vlivu protievropské a nacionalistické strany UKIP snaží vystupováním proti přistěhovalectví získat voliče. Ti před nadcházejícími parlamentními volbami na jaře příštího roku označují zvýšenou imigraci v zemi za jeden z hlavních problémů země. Premiér varoval evropské partnery, že hrozí odchod Británie z EU, pokud mu neumožní dohodnout nové vztahy mezi unií a Británií.