Útoky na ně prý byly připravené a jejich cílem bylo ztížit skupině přípravu bojových operací, zásobovat své bojovníky a financovat operace. "Poškodilo to jejich plánování, velení i schopnost kontroly. Byli to lidé ve vysokých pozicích," řekl generál Dempsey.

WSJ tvrdí, že při náletech od konce listopadu do 9. prosince zemřeli Hadží Mutaz, který byl zástupcem vůdce IS abú Bakra Baghdádího, Abdal Básit, jenž vedl vojenské operace v Iráku, a Radvin Tálib, jehož IS jmenoval guvernérem města Mosul. To padlo radikálům do rukou bez boje v červnu.

Terry počítá s tím, že než se vojenská situace obrátí, bude to trvat minimálně tři roky. Spojené státy začaly v srpnu s leteckými údery proti IS v Iráku a o měsíc později v Sýrii. Připojili se k nim spojenci ze západních a několika arabských zemí.

V minulých dnech prý letadla podnikla 50 náletů v Iráku, což umožnilo Kurdům osvobodit území o rozloze 100 kilometrů čtverečních v okolí Sindžáru, který leží u irácko-syrské hranice. Kurdští milicionáři - pešmergové - oznámili, že tam osvobodili několik vesnic a vytlačili z nich členy IS.

Město Sindžár leží na úpatí stejnojmenného horského pásu, na něž se v létě, kdy IS vstoupil ze Sýrie do Iráku, uchýlili příslušníci menšiny jezídů. IS přinutil tisíce členů této menšiny přijmout islám, ale zajali také tisíce jejich žen a využívají je jako otrokyně. Mnoho jezídů uprchlo na kurdská území do sousední Sýrie a Iráku.

Terry řekl, že od srpna koalice podnikla proti IS více než 1300 náletů. Od pondělí jich bylo asi 60 a většina jich měla podpořit kurdské jednotky bojující na zemi v oblasti Sindžáru. Pešmergům se podařilo prolomit linie obléhatelů a mohou teď získat město, které leží mezi Mosulem a syrskou hranicí.

Americké a arabské letouny pomáhají v boji proti IS také v Sýrii. Dnes prý podnikly šest náletů na pozice IS v severosyrském kurdském městě Kobani, o něž se bojuje od září.

V Iráku působí nyní asi 1700 amerických vojenských instruktorů, kteří radí iráckým vojenským velitelům v přípravách a patrně i vedení bojových operací. Americký prezident Barack Obama rozhodl, že operovat v zemi může až 3000 příslušníků americké armády. Podle Terryho se očekává, že další více než tisícovka jich do Iráku dorazí v příštích týdnech, aby pomáhali a asistovali irácké armádě na vyšší velitelské úrovni a také aby vedli výcvik na několika místech v zemi.