"Je to dobrý vstup do následujícího období, protože výzvy budou vyhlášeny a projekty se mohou začít realizovat v následujících letech tak, aby nevznikla ztráta. Ta by mohla vzniknout, pokud bychom začali s programem pozdě," řekl dnes novinářům ministrův náměstek Jan Kříž.

OPŽP pro roky 2014 až 2020 je prý oproti ostatním programům nejdále ve vyjednávání s Bruselem a je připraven i ke schválení. "Pročistili jsme veškeré připomínky Evropské komise k jednotlivým prioritním osám," tvrdí Kříž. V rámci tohoto programu by Česko mohlo obdržet až 2,7 miliardy eur (téměř 73 miliard Kč) a možná i víc.

MŽP plánuje z evropských peněz opět podporovat čistírny odpadních vod, vodovody a kanalizace a protipovodňová opatření. V ochraně přírody a krajiny má dominovat péče o ohrožené druhy. Do prioritních os jsou zahrnuty i energetické úspory vzhledem českým závazkům na zateplování budov. Novinkou mají být "kotlíkové dotace" domácnostech. Právě u nich se ale komisi nelíbil plán na výměny kotlů spalujících uhlí za nové kotle - ovšem rovněž na uhlí. MŽP se proto přiklonilo k různým kombinacím i na biomasu a plyn. Dotované z fondů EU by mohly být všechny druhy.

Brusel na podzim například doporučoval, aby se ministerstvo více zaměřilo na podporu obnovitelných zdrojů energie při vytápění, nebo zvýšilo poměr recyklovaného odpadu. Námitky měl ale proti nejednotné odpadové statistice a zdrženlivý vůči financování spaloven komunálních odpadů, které se nakonec upravilo.

Končící operační program dlouho patřil mezi nejrizikovější. Ještě na začátku roku hrozilo, že by ztráta mohla dosáhnout až 18 miliard korun. Loni za působení ministra Tomáše Chalupy a Tomáše Podivínského se z OPŽP nevyčerpalo 7,5 miliardy. Dnes Brabec ale oznámil, že se podařilo ztrátu snížit na nulu.