Lieberman se dnes v Praze sešel také s prezidentem Milošem Zemanem. Zeman zdůraznil svou podporu Izraeli, kterou vyjadřuje dlouhodobě, a kritizoval dočasné vyřazení palestinského radikálního hnutí Hamas ze seznamu teroristických organizací, o němž ve středu rozhodl Soud Evropské unie.

"Jsme velmi zklamáni pozicí EU, velmi jednostranným přístupem k této otázce," uvedl Lieberman k rezoluci Evropského parlamentu. Podle něj panuje v Evropě mnoho předsudků vůči izraelsko-palestinskému konfliktu a za klíčové považuje nevyhrocovat jej jednostrannými kroky. "Každý pokus vnutit Izraeli jednostranné řešení bude velmi kontraproduktivní a podkope všechny naše snahy dosáhnout komplexního řešení mezi námi a Palestinci," varoval Lieberman.

"Věříme, že Palestinci budou připraveni vrátit se k jednacím u stolu, což je jediný způsob, jak najít komplexní řešení," doplnil šéf izraelské diplomacie. Zaorálek k tomu pouze dodal, že rozhodnutí europarlamentu respektuje.

Štrasburský parlament přijal rezoluci, v níž "v zásadě podporuje uznání palestinské státnosti a řešení založené na existenci dvou států a domnívá se, že souběžně by se měly rozvíjet mírové rozhovory, v nichž je třeba dosáhnout pokroku". Dokument má pouze symbolickou hodnotu. Rozhodnutí o uznání Palestiny zůstává nadále záležitostí jednotlivých členských států EU. Z nich Palestinu jako stát oficiálně uznává pouze Švédsko.

"Česká republika je jednoznačným přívržencem toho, aby se obě strany vrátily k mírovému řešení a k mírovým rozhovorům," zopakoval dnes Zaorálek českou pozici ke sporu mezi Izraelem a Palestinou. "Jsme dlouhodobým podporovatelem dvoustranného řešení. Dvou států, které vzniknou a budou se rozvíjet jako partneři vedle sebe," dodal šéf české diplomacie. Vyjádřil současně znepokojení z pokračujícího násilí mezi Izraelci a Palestinci.

Proti přijetí izraelského ministra zahraniční dnes před Černínským palácem demonstrovalo několik zástupců iniciativ, kterým vadí česká politika vůči Izraeli. "Doufali jsme, že se změnou vlády dojde i ke změně dlouhodobě nekritického přístupu ČR k Izraeli. Toho jsme se však nedočkali," řekl ČTK Zdeněk Jehlička z iniciativy Ne našim jménem - za spravedlivý mír na Blízkém východě.

Účastníci protestu rozvinuli před budovou transparent s nápisem Okupace není mír, Izrael zabíjí. Na chodník položili fotografie ze střetů mezi Izraelem a Palestinou a 522 svíček za oběti blízkovýchodního konfliktu.