Zatčení Evropané jsou stoupenci čínského duchovního hnutí Fa-lun-kung, které je v Číně zakázané. V Bělehradě chtěli uspořádat protest proti nedodržování lidských práv v Číně.

Proti zatčení dnes protestovali ochránci lidských práv z organizace Amnesty International (AI) a vyzvali Srbsko, aby celou skupinu okamžitě propustilo. Policisté aktivisty zadrželi hned při příjezdu do Bělehradu. Odvedli je z jejich hotelu a odvezli na neznámé místo.

Skupina Fa-lun-kung incident popsala jinak. Podle ní Srbové některé z aktivistů ani nepustili na své území. Slovenský server Pravda napsal, že ve skupině zadržené v pondělní v Bělehradě byla jedna slovenská příznivkyně Fa-lun-kung. Srbové ji po několika hodinách zadržování deportovali na hranici a Slovenka odjela ze Srbska mezinárodní autobusovou linkou. Zatčená byla spolu s ženou z Finska po příjezdu do hotelu.

AI tvrdí, že Srbové nejednali v souladu se zákonem. Vyzývá je, aby vazbu urychleně ukončili, protože je založená pouze na údajném úmyslu osob. Srbsko jim prý mělo umožnit uplatnit právo na poklidné shromáždění.

Členka srbské vlády Jadranka Joskomovičová dnes řekla, že ví o zadržení sedmi Bulharů v Bělehradě, ale případ dále nekomentovala. "Vím o té nepříjemné situaci, ale zatím neznáme všechny detaily," řekla.

Server Epoch Times zaměřený na informace týkající se Číny napsal, že mezi zatčenými jsou kromě občanů Bulharska také lidé z Ruska. Bulharské velvyslanectví v Srbsku zjistilo, že skupina je zadržovaná u Bělehradu.