Jednání se kromě Profanta měla zúčastnit primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Profant ČTK o víkendu řekl, že město má určité varianty postupu ohledně opencard připravené, řešení plánuje oznámit do pátku.

Mluvčí EMS Martin Opatrný označil důvod přeložení schůzky za banální. Považuje ale za zvláštní, že Piráti už mají připravené řešení bez toho, aniž by s EMS nebo Krnáčovou setkali. "Jestliže má někdo připravené řešení problémů Opencard, pak je to jedině chvályhodné. Vše ale musí proběhnout transparentně. O osudu Opencard musí rozhodnout minimálně Rada hlavního města Prahy, případně zastupitelstvo," sdělil ČTK. Není podle něj možné, aby někdo - byť v dobré víře - hazardoval s osobními daty uživatelů opencard a penězi, které opencard obhospodařuje.

Kartu opencard si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. Projekt, který vyšel zhruba na 1,35 miliardy korun, je spojen s řadou problematických smluv, město se s nimi dlouho neúspěšně vyrovnává. Údajné dluhy Prahy vůči EMS řeší soud. Na konci roku navíc vyprší smlouva s dopravním podnikem, což podle EMS může ohrozit provoz opencard.

Primátorka Krnáčová dříve slíbila, že ANO přijde s řešením potíží do Vánoc. Zároveň připustila, že by město mohlo po určité období, než vznikne nový systém, zavést opět papírové kupony.

Deset bývalých radních za ODS a TOP 09 a pět úředníků čelí za prodloužení jedné ze smluv, na níž bylo pokračování opencard závislé, obžalobě. V kauze opencard už bylo jiných pět úředníků nepravomocně odsouzeno. Občanské iniciativy i některá média upozorňují, že skuteční strůjci projektu zůstávají nepotrestáni.