Budovu polikliniky vlastní stát, který ji spravuje prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Aktivisté ji měli vyklidit už minulou středu. Úřad, který dnes budovu převzal, dokončuje její převod na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Inspekce by objekt měla získat na začátku příštího roku. "Po převodu a plánované rekonstrukci objektu nebude inspekce muset platit nájem, který v současné době za stávající dislokaci hradí," sdělil ČTK mluvčí ÚZSVM Robert Hurt.

Policie dnes k objektu přijela kolem poledne, podle Rösslerové nejdřív vyzvala osoby v budově, aby dobrovolně odešly. "Tři lidé odmítli, byli vyvedeni a skončili na policejní služebně," uvedla mluvčí. ÚZSVM poté budovu zabezpečil, aby se do ní už nikdo nedostal.

Dům, z něhož aktivisté minulý víkend vyklidili dva kontejnery odpadků, byl prázdný několik let, obývali ho bezdomovci a narkomani. Iniciativa Klinika chtěla budovu získat do péče, opravit a provozovat svépomocí. V neděli na podporu centra aktivisté pořádají demonstraci na náměstí Jiřího z Poděbrad. Už dnes se podle odhadů pořadatelů sešlo na spontánní demonstraci na jeho podporu na Palackého náměstí asi 40 lidí.

Komunitní centrum v budově v omezené míře fungovalo od minulé soboty nelegálně. "Zjistili jsme, že všechno, co v projektu slibujeme, můžeme realizovat a realizujeme už v těchto provizorních podmínkách," řekl novinářům v pondělí mluvčí iniciativy Arnošt Novák. Na každý večer v budově připravovali přednášky, debaty a koncerty. V plánu byly také lidová jídelna, komunitní zahrada a knihovna.

Hurt ale podotkl, že iniciativa Klinika není právním subjektem, ale jen neformálním sdružením občanů. "Nelze s ní proto uzavřít žádný právní vztah, například smlouvu o nájmu," sdělil mluvčí.

Městská část Praha 3 se ÚZSVM na prázdnou budovu dotazovala už v listopadu loňského roku, protože si na její "obyvatele" stěžovali místní. Podle Hurta podnikl úřad k zabezpečení budovy řadu opatření a spolupracuje s policií, která ji pravidelně kontroluje. Praha 3 měla o objekt také zájem, chtěla v něm vybudovat školku.