"Elektrické lokomotivy přebírají dopravu za motorové a postupně se zahušťuje interval, jak najíždějí další a další soupravy," řekl Šťáhlavský.

Kolem poledne se podařilo obnovit také provoz na všech příměstských elektrifikovaných tratích v okolí Prahy. Na trať už vyrazilo několik desítek souprav City Elefant. "Ty postupně začínají zahušťovat dopravu na všech páteřních linkách ve směru Lysá nad Labem - Kolín, Český Brod - Kolín, Benešov u Prahy a Beroun. Do Kralup nad Vltavou jezdily elektrické soupravy již včera (v úterý). Postupně se bude interval na těchto linkách zkracovat a kapacita vlaků dále zvyšovat," uvedl Šťáhlavský.

Ledovka přidělala práci středočeským hasičům. Pomáhají při nehodách na silnicích nebo u popadaných stromů. "Spadlé stromy na komunikacích řešíme například na Rakovnicku v obci Jesenice, Roztoky a Drahouš," uvedla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

Desítky domácností v kraji byly ještě dnes odpoledne bez elektrického proudu, do večera by se měly všechny poruchy opravit, řekla ČTK mluvčí ČEZ Michaela Jirovcová.

Ledovka komplikuje dopravu už od pondělí. Zřejmě nejdramatičtější situace byla právě na železnici, kde způsobila výpadek zhruba 1200 spojů.