Papež ve svém proslovu vyzval k dialogu, který "může prohloubit porozumění a vzájemné ocenění" mezi jednotlivými náboženstvími. Blízký východ byl podle něj příliš dlouho dějištěm bratrovražedných válek. Zásadní prý je, aby "muslimští, židovští a křesťanští občané - jak v zákonech, tak v jejich uplatňování - požívali stejná práva a přebírali stejné povinnosti".

František také vyzval ke společnému úsilí s cílem porazit hnutí Islámský stát (IS). "Na fanatismus a fundamentalismus, stejně jako na iracionální obavy, které živí v lidech nedorozumění a diskriminaci, musíme odpovědět solidaritou všech věřících," uvedl papež. Solidaritu by mělo mezinárodní společenství prokázat i při pomoci 1,6 milionu syrských uprchlíků, kteří do Turecka utekli před bojovníky IS. "Musíme mít odvahu usilovat o trvalý mír," dodal pontifex.

Kromě prezidenta Erdogana se papež dnes v Ankaře setká ještě s premiérem Ahmetem Davutogluem a také s Mehmetem Görmezem, hlavou tureckého úřadu pro dohled nad náboženskými záležitostmi Diyanet. K tématům rozhovorů bude patřit mimo jiné situace křesťanské menšiny v Turecku, dialog mezi náboženstvími i celková situace na Blízkém východě.

Prvním bodem papežova programu byla ale návštěva mauzolea zakladatele moderní turecké republiky Mustafy Kemala, zvaného Atatürk, který mimo jiné oddělil církev od státu.

Prezident Erdogan, který papeže jako vůbec první hlavu státu přijme ve svém novém luxusním prezidentském paláci, na sebe v posledních dnech upozornil několika kontroverzními výroky na adresu Západu. Ve čtvrtek například na setkání Organizace islámské spolupráce uvedl, že Západ chce jen peníze, ropu, diamanty, zlato a levnou pracovní sílu muslimů, které ale ve skutečnosti nemá rád a nejraději by viděl umírat je i jejich děti. Zopakoval také svůj kontroverzní názor, že muslimové objevili Ameriku dávno před Kolumbem. Erdoganovi kritici doma i v zahraničí prý mají psychické problémy.

V sobotu papež v Istanbulu navštíví někdejší byzantský chrám Boží moudrosti (Hagia Sofia), který později sloužil jako mešita a nyní je jedním z největších turistických atrakcí města, a také takzvanou Modrou mešitu. Odpoledne bude sloužit mši v katolické katedrále svatého Ducha a následně se zúčastní ekumenické bohoslužby v ortodoxním kostele sv. Jiří, kde se mimo jiné setká s cařihradským patriarchou Bartolomějem.

Také nedělní papežův program se ponese ve znamení ekumenického hnutí. Spolu s Bartolomějem oslaví svátek svatého Ondřeje a u té příležitosti oba církevní hodnostáři podepíší společné prohlášení.

Papežovu cestu po Turecku doprovázejí rozsáhlá bezpečnostní opatření. V Ankaře je v pohotovosti 2700 a v Istanbulu dokonce 7000 policistů. Řada míst, která František navštíví, bude pro veřejnost uzavřena.

V Turecku se ke katolické víře hlásí méně než jedno procento obyvatel.