Kraje mají větší přehled o potřebnosti klubů na svém území, takže rozdělení peněz masovému regionálnímu sportu bude transparentnější a adresnější, uvedl Chládek. Ve státním rozpočtu je podle něj na sport vyčleněno 800 milionů korun a jedná se o možném navýšení až o další miliardu.

"Pokud by to nebyla celá miliarda, ale třeba 300 milionů, byl bych rád i za to, a právě těch 300 milionů by mohlo jít prostřednictvím krajů k těm nejmenším jednotám," řekl Chládek.

Do regionů jdou nyní státní peníze na regionální sport po dohodě s jednotlivými sportovními svazy. Nejmenší kluby mají ale dlouhodobě nejméně peněz a žádají o dotace ministerstvo i kraje. Není v možnosti krajů, aby všechny jejich požadavky pokryly.

"Dohodli jsme se na posílení úlohy krajů při financování amatérského regionálního sportu. Znamená to, že konkrétní částka by byla rozdělena mezi kraje a ony by tyto finanční prostředky distribuovaly spolu se svými standardními dotačními programy na sport," řekl předseda rady Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Zdůraznil, že jsou to peníze na provoz, ne na investice.

U investičních dotací bude chtít ministerstvo podle Chládka více spolupracovat s kraji a bude chtít, aby označily klíčové investiční priority. "Jakmile kraje v balíku žádostí označí regionální priority, zároveň se zaváží, že budou spolufinancovat z krajských rozpočtů takové investiční sportovní akce," dodal Hašek.